Paranje UN

Ивана Станојевић
Ivana Stanojević

03. 11. 2023. u 12:02

PO receptu Lige naroda koja je, posle Velikog rata, trebalo diplomatijom da rešava razmirice među državama, Ujedinjene nacije su, kao "čedo" sila pobednica u Drugom svetskom ratu, zadužene da "sprečavaju konflikte i da učine ratove nemogućim".

Парање УН

Ivana Stanojević

Novi oružani sukob na Bliskom istoku, pokazuje, međutim, da su, umesto učenja na greškama i primene onih obrazaca Društva naroda koji su se pokazali efikasnim, UN nastavile sa omaškama Lige i pretvorile ih u novu globalnu tragediju. Nelogičnosti i neprincipijelnosti, ukorenjene u Društvu naroda, nastavile su da jačaju u UN. Već je nastanak Lige obeležio apsurd: tadašnji američki predsednik Tomas Vudro Vilson je (možda i presudno) uticao na njeno osnivanje, ali SAD nisu postale njena članica. Bez obzira na globalni karakter, Liga nije bila globalna sila, a to se prenelo i na UN. Već 1933. godine, dok još SSSR nije pristupio Društvu, njega je napustio Japan, revoltiran rezolucijom koja preporučuje povlačenje japanskih trupa iz Mandžurije i aminuje kineski suverenitet nad tom spornom teritorijom.

Nastavila se ta nit u mnogim drugim međunacionalnim sukobima koje je rešavalo Društvo naroda, a eskalirala je u događajima koji su i doveli do Drugog svetskog rata, kao što su Hitlerova militarizacija Rajnske oblasti, okupacija Sudeta i aneksija Austrije. Ugledajući se na Japan, Nemačka i Italija povukle su se iz Lige, odbivši da se potčine njenim odlukama.

Sada se i UN "paraju" po šavovima, a iako sve jači, zahtevi za reformama lutaju stranputicama. UN su u pat poziciji, u klinču sopstvenih paragrafa, prava veta i instrumentarijuma koji je sve, samo ne efikasan u sprečavanju ratova.

Najnoviji izraelsko-palestinski sukob, ma koliko se svetski moćnici trudili da ga predstave kao sukob Izraela i terorističkog Hamasa, pokazuje da su UN paralisane.

Civili, mahom žene i dece, ginu u izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze i gotovo sve članice UN traže humanitarnu pauzu. Savet bezbednosti UN, međutim, ostaje nem, što zbog uvezanosti sistema u Gordijev čvor, što zbog osluškivanja nečijeg diktata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!