NEĆE MOĆI: Ambasador koji (ni)je kadrirao

Filip Rodić

05. 11. 2023. u 09:00

DA LI Vašington pokušava da odlučuje o nameštanjima po Srbiji i zašto je činjenica da upravo to radi?

НЕЋЕ МОЋИ: Амбасадор који (ни)је кадрирао

Foto Z. Jovanović

NE mislim da Klič (jedan od lidera ukrajinske opozicije u vreme državnog udara 2014. Vi­talij Kličko) treba da uđe u vladu. Ne mislim da je to neophodno, da je dobra ideja - rekla je tadašnji pomoćnik američkog državnog sekretara Viktorija Nuland 2014. u presretnutom razgovoru sa ame­ričkim ambasadorom u Kijevu Dže­frijem Pajatom. "Da.

Slažem se u odnosu na to da on ne ulazi u vladu, neka ostane izvan i uradi svoj po­litički domaći zadatak i ostalo", odgovorio je Pajat u razgovoru koji je ostao upamćen najviše po Nu­landkinoj opasci "je*eš EU". Pajat je izrazio i zadovoljstvo što je Nulandova u razgovoru s Arsenijem Jacenjukom, drugim opozicionim liderom u tom trenutku i poto­njim premijerom Ukrajine, "jasno pokazala koje mu je mesto i gde se uklapa u ovaj scenario".

Ovaj deo transkripta razgovora visokih zvaničnika Stejt depart­menta preveo sam sa sajta Bi-Bi- Sija - objavljen je uz komentare diplomatskog urednika Džonatana Markusa, koji je prvo istakao da "SAD nisu demantovale verodo­stojnost ovog razgovora i da su bile brze u svaljivanju krivice za presretanje i objavljivanje razgovora na ruske vlasti". Markus je ocenio da gornji citati ukazuju da "dok SAD tvrde da u ovoj kri­zi rade sa svim stranama i ističu da 'ukrajinski narod treba da odluči o svojoj bu­dućnosti', ovaj transkript ukazuje da SAD imaju veo­ma jasne ideje o tome kakav ishod treba da bude i rade na postizanju tih ciljeva". Taj rad podrazumeva i kadriranje u ukrajinskoj vladi i dodeljivanje uloga u tom, kako kažu, "scenari­ju".

Pisanje scenari­ja, odnosno dode­ljivanje uloga u vladama drugih zemalja u Stejt departmentu nije, nažalost, bilo rezervisano samo za Ukrajinu iz 2014. Imali smo to i vrlo nedavno, u svom okruženju. U Crnoj Gori, na primer. Tu nije bilo curenja presretnutih razgovora visokih američkih diplomata, ali je bilo njihovih otvorenih i javnih izjava u kojim jasno po­kazuju sklonost ka kadriranju i određivanju kako to "crnogorski narod treba da odlučuje o svojoj budućnosti". Tako je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar mandataru za sastav crnogorske vlade Milojku Spajiću 13. septembra poručio da mu ne preporučuje da u vladu uključi srpsku koaliciju "Za bu­dućnost Crne Gore", bez obzira na izborne rezultate, jer se radi o "najvećoj antizapadnoj stranci". Svoju preporuku Eskobar je začinio ocenom da bi uključivanje koali­cije koja je na izborima osvojila nešto manje od 15 odsto glasova bilo "protivno volji naroda", te da bi to predstavljalo "prihvata­nje pritiska druge zemlje (Srbije, naravno) u odnosu na preporuke transatlantske zajednice".

I pre ovoga bilo je ideja u Pod­gorici koje se nisu uklapale u američki scenario. Tako je, krajem decembra 2022, američ­ka ambasada u Crnoj Gori jasno odbaci­la odluku crno­gorske skupšti­ne da mandat za formiranje no­ve vlade poveri M i o ­dragu Lekiću ocenjujući je kao "još jedan korak u pogrešnom smeru" i ističući da SAD ne bi mogle da sa­rađuju s takvom vladom. Naravno, Lekić nije postao premijer.

Setimo se i kadriranja u Srbiji. Javnosti je putem "Vikiliksa" poznat postao slučaj postavljenja jednog od lidera današnje proza­padne opozicije Zdravka Ponoša za načelnika Generalštaba 2006, ali mnogo važniji od toga su bili zapadni pritisci (učestvovali su i neki domaći tajkuni) u cilju "preloma mozga" Ivice Dačića i SPS-a 2008. da prekinu pregovore o formiranju vlasti sa DSS-om Vo­jislava Koštunice i SRS-om koji su u to vreme defakto predvodili potonji predsednici Srbije Tomi­slav Nikolić i Aleksandar Vučić.

Nikoga ko iole prati politiku ne iznenađuje ni činjenica da u scenariju koji su SAD osmislile za Srbiju uloga šefa Bezbedno­sno-informativne agencije ne može pripasti Aleksandru Vu­linu. Zapravo, mnogo uloga ovde nije podeljeno u skladu s njihovim scenarijem, ali ova im je bila bal­van u oku. Utoliko pre što je u isto vreme ulogu u Vladi Srbije izgubi­la njihova najomiljenija sporedna glumica (s tendencijom da postane glavna) Zorana Mihajlović.

Sudbine ovo dvoje Vučićevih ka­drova su mnogo povezanije i mnogo simboličnije nego što se na prvi pogled može pomisliti. Oboje su obavljali važne funkcije od do­laska SNS-a na vlast. Oboje su do formiranja sadašnje Vlade Sr­bije obavljali važne ministarske funkcije. Mihajlovićeva je bila ministar energetike, razvoja i za­štite životne sredine, ministar građevinarstva, saobraćaja i in­frastrukture i, na kraju, ministar rudarstva i energetike. Vulin je s mesta direktora Kancelarije za KiM 2013. postavljen za ministra zaduženog za KiM, zatim ministra rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, pa ministra odbrane i, na kraju, unutrašnjih poslova. Oboje su u javnosti perci­pirani kao simboli prozapadnog, odnosno prosrpskog opredelje­nja vlasti, i okončanje njihovog prisustva u Vladi bilo je jasan signal u kom se pravcu politika Beograda kreće.

Mihajlovićeva je jednostavno eliminisana, što ju je silno razljutilo, pa je zajedno s drugim ekstremno prozapadnim otpacima SNS-a, poput Dragana Šormaza i Stanislave Pak, po­čela da blati svog dojučerašnjeg lidera.

Vulin je, s druge strane, postavljen na diskretniju, ali podjednako va­žnu funkciju direktora BIA, što je, takođe, bio jasan signal pojača­nih težnji vlasti ka uspostavlja­nju veće suverenosti u vladanju zemljom. To Vašington nije mogao da dozvoli i pritisci su odmah počeli. Direktni su isprva bili diskretniji i uočljivi samo kroz rad "nezavisnih" i "objektivnih" medija, kao i prozapadne opozici­je, ali pošto nisu urodili plodom, taktika se menja i na Vulina se kreće "đonom" - optužuje se za ume­šanost u "organizovani kriminal i trgovinu narkoticima", ali i za obezbeđivanje platforme Rusiji za "maligni uticaj u regionu".

Žalosno je što je Vulin popustio i podneo neopozivu ostavku jasno ukazavši da to čini jer "SAD i EU traže njegovu glavu" i jer ne želi da dodatno otežava poziciju Sr­bije.

Žalosno ne jer je Vulin dobro ili loše radio svoj posao nego jer je to plod spoljnog pritiska, a ne suverene odluke naših vlasti. To je potvrdio i Vučić rekavši da su pritisci postojali i da su bili nedvosmisleni "od prvog dana ka­ko je postavljen na tu dužnost".

I onda vam se pojavi ambasador Kristofer Hil s "razočaravaju­ćom", kako je rekao, informacijom da "ima nula interesa da bude ume­šan u unutrašnje stvari Srbije", dok njegova ambasada tvrdi da "nema nikakvu ulogu u kadrovskim odlukama srpskih vlasti". Je l' to neko rekao "je*eš EU"?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!