KOMENTAR: Točak

Dragutin Stevanović

08. 11. 2023. u 09:00

KO je mogao i da pretpostavi da će iz Berlina početi da stižu glasovi koji će baciti makar i senku na "državnost" tzv. Kosova?

КОМЕНТАР: Точак

Novosti

 Ko je pre nekoliko godina mogao da zamisli da će se točak priznavanja lažne države zaustaviti i krenuti u suprotnom smeru? Ko je pre samo dve godine pomislio da će u jeku novih ratova uslediti pokušaj reanimacije izvornog međunarodnog prava koje je u međuvremenu, pod pritiskom najjačih država, pokazalo zavidnu elastičnost?

Ona floskula, tipična za fudbal - lopta je okrugla - nekako se zakotrljala i po svetskoj političkoj sceni. I po okrugloj Zemlji na delu je preispitivanje davno donetih odluka, priznaju se (ne)ispravni potezi, najavljuje se zaokret... A za sve one koji su minulih turbulentnih decenija bili na pravoj strani, dosledno primenjujući i pisana i nepisana pravila, došao je trenutak zadovoljstva.

Slovački ministar spoljnih poslova Juraj Blanar upravo je podsetio da je njegova zemlja jedna od pet država EU koje nisu priznale nezavisnost tzv. Kosova jer je u tom slučaju prekršeno međunarodno pravo. Taj stav izneo je na konferenciji za novinare, a nakon razgovara sa češkim kolegom Janom Lipavskim, ocenjujući i napad Rusije na Ukrajinu kao kršenje međunarodnog prava. I predsednik Predstavničkog doma Parlamenta Rumunije Alfred Robert Simonis u Beogradu je potvrdio jasnu poziciju svoje zemlje - protiv su jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

Uprkos enormnoj količini energije koja se troši kako bi se postiglo kakvo-takvo saglasje u EU o ključnim pitanjima, nema kompromisa oko kosovskog čvora. I neće ga biti sve dok bude postojala bar jedna država Unije, a trenutno ih je pet, čijim je liderima preče međunarodno pravo od toga da ih pretoče u spomenik u Prištini. I isto razmišljaju i u 97 svetskih država za koje je Kosovo - Srbija.

A točak se okreće... Iz Berlina, recimo, od druge po snazi nemačke stranke AfD, stiže poruka da treba pokrenuti proces otpriznavanja Kosova, jer je ono protektorat EU i SAD. Mnogi tako misle, strpljenja, reći će...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu