Bankomat

Piše: Dragutin Stevanović

19. 01. 2024. u 10:30

LUKAVO premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti bira trenutak kada će u javnosti da plasira svoje ideje, a čiji je jedini cilj da ostane u fokusu. Jer, razume dobro da je u eri globalnih gibanja lažna država koju predstavlja za mnoge samo žulj na malom prstu noge - od toga se ne umire, ali otežava kretanje.

Банкомат

Novosti

Sačekavši da se reflektori u Davosu na trenutak sklone sa ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, glavne zapadne zvezde, Kurti je plasirao vest kako će za manje od dve nedelje proterati dinar sa Kosova i Metohije. Nema sumnje da je veoma ponosan zato što se držao teme, jer je "ekonomsko" pitanje otvorio baš tokom Svetskog ekonomskog foruma u Švajcarskoj.

Ovaj podli plan Prištine je sve samo ne rešavanje još jedne tehničke prepreke između "dve strane na putu ka trajnoj normalizaciji odnosa". Kurtijeva vlada prošle godine već je izvela generalnu probu da vidi kako bi sve izgledalo, kada je zabranila da se dinari prebace do banaka u južnoj srpskoj pokrajini. Tada su primorali naše sunarodnike da putuju do najbližih mesta u centralnoj Srbiji kako bi podigli plate, penzije, socijalna davanja...

U vreme kada, bar formalno, EU i dalje zagovara slobodan protok ljudi, robe i kapitala, Priština kojoj njeni mentori proriču svetlu evropsku perspektivu, namerava da prekine platni promet, što je direktan udarac i na naš narod, ali i preduzeća koja posluju na KiM. Iz Brisela zasad stižu poruke da će se tek sve proveriti, pa tek onda sledi reakcija. Kakva, možemo već da naslutimo, a na osnovu ranijih mnogobrojnih "oštrih" saopštenja.

Zato se Kurti sigurno kladio u neki evro da će sada uspeti da trajno protera dinar. A "kursna lista" koju primenjuje veoma je jednostavna: bez novca iz centralne Srbije narod ne može da kupi hleb, lekove, da plati račune... Nema života. Zato računa da će preostali Srbi sa KiM - oni koje još nije uhapsio, poharao ili protiv njih podigao optužnicu - ponovo krenuti ka administrativnim prelazima sa centralnom Srbijom. I računa na to da većina njih ostane s druge strane, makar kod bankomata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu