Ko će se sada usuditi da svedoči protiv svirepih zločinaca?!

Dragana ZEČEVIĆ

08. 08. 2020. u 07:00

ZAKON o zaštiti "vrednosti OVK" još jedan je dokaz da prištinske vlasti odavno ne slušaju svoje zapadne mentore.

Kо ће се сада усудити да сведочи против свирепих злочинаца?!

Novosti

Čak ni diplomate onih zemalja koje su najzdušnije podržavale OVK i jednostranu kosovsku nezavisnost.

Nacrt zakona koji se našao na dnevnom redu jučerašnje sednice parlamenta osudili su predstavnici najjačih zapadnih zemalja, SAD, Nemačke i Švajcarske, navodeći da se njime podrivaju sloboda govora i napori da se osigura pravda.

A da pravde na KiM nema za sve one koji misle drugačije od albanskih lidera, odavno je jasno. Jasno je to i međunarodnim pravosudnim organima koji ne mogu da pronađu svedoke za zločine OVK, a koji na volšeban način nestaju. U nacrtu zakona, predloženog pre dve godina, ponovo aktiviranog na zahtev Tačijeve partije, navodi se da je "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova dužan da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene ovim zakonom i štiti imidž OVK".

I dok američki diplomata na KiM Filip Kosnet upozorava da se njime zabranjuje sloboda govora, a iz nemačke i švajcarske ambasade navode da se ometa proces koji bi pomogao suočavanju sa prošlošću, jasno je da zakon najviše zastrašuje Srbe, ali i Albance čiji su članovi stradali od "ruku pripadnika OVK". Jer, ko ne bude poštovao odredbe biće krivično gonjen. Baš kao bivši ministar administracije lokalne samouprave Ivan Todosijević koji je osuđen na dve godine jer je rekao da je Račak - izmišljen.

Žrtve nekadašnjih pripadnika OVK nisu izmišljene. Njih je na srpskoj strani više od hiljadu pre i gotovo još toliko po dolasku međunarodnih misija na KiM. Za njih nikada niko nije odgovarao. Upravo zato je i suštinsko pitanje ima li smisla rad Specijalnog suda za zločine OVK? I ko će se sada usuditi da svedoči protiv svirepih zločinaca?!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)