NEĆE MOĆI: Pogledaj dom svoj, Palmere

Filip Rodić

09. 08. 2020. u 09:29

Američki diplomata brine se zbog trendova u Srbiji, a zaboravlja da je upravo njegova domovina globalni trendseter

НЕЋЕ МОЋИ: Погледај дом свој, Палмере

Foto: Privatna arhiva

Metju Palmer, specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan, izjavio je da su Sjedinjene Države zabrinute zbog aktuelnih trendova u Srbiji. Da sam Palmer, više bih bio zabrinut zbog trendova u sopstvenoj zemlji i sopstvenoj kući. Pre svega, zabrinuo bih se zbog činjenice da je veliki jaz između Bele kuće i nižih ešelona Stejt departmenta (kojima kao zamenik pomoćnika i sam pripada), da je predsednik Tramp preko njega živog za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine imenovao Ričarda Grenela, pošto u njegov rad i sposobnosti očito nema dovoljno poverenja. Doista, koliko ste u poslednje vreme puta čuli za Palmera, a koliko za Grenela?

Uspeo je, ipak, Palmer da izađe iz senke i putem razgovora o prilikama na Zapadnom Balkanu koji je organizovao Balkan insajder, vašingtonski internet portal, i iznese svoju, odnosno američku, zabrinutost glede trendova u Srbiji, posebno u vezi sa nedavno održanim izborima, višednevnim protestima u nekoliko gradova, ali i najavljenoj istrazi Uprave za sprečavanje pranja novca finansijskih transakcija nekih od novinara, nevladinih organizacija i udruženja građana.

Kaže tako Palmer da je Srbija održala izbore koji, međutim, javnosti nisu ponudili mnogo mogućnosti za izbor. Sa druge strane, Amerikanci od mogućnosti ne znaju na koju stranu prvo da se okrenu. Da l' ka Trampu, il' ka senilnom i nadasve pokvarenom Bajdenu koji se optužuje za svakakva nepočinstva - od plagijata tokom studija i političkih govora preko načina na koje je sinu smeštao unosne poslove, do pedofilije. Šta reći za izbore na kojima je ubedljivo najbolji slogan "Zadovoljite se Bajdenom" (Settle for Biden)? Izbor i po!

Los Anđeles / Foto Tanjug-AP

Višednevni protesti? Je l' on toliko udubljen u probleme Srbije i borbu za sopstveni opstanak spram više nego sposobnog i uticajnog Grenela, da mu je promakao bukvalno ulični rat koji se vodi u gradovima njegove zemlje sa sve okupiranim zonama u kojima je policiji zabranjen pristup? S tom značajnom razlikom, da dok kod nas Srđan Nogo vitla puškom za pejntbol, američki "demonstranti" paradiraju naoružani jurišnim puškama. Zna li ovaj posrednik za Kosovo da je i tamo počelo na vrlo sličan način? Ja bih na njegovom mestu bio mnogo zabrinutiji zbog crnačkih i ekstremno levih (čitajte liberalnih), ali i desničarskih paravojnih formacija, nego zbog Noga i naše dece koja u srcu nose Kosovo i srpstvo.

"Zabrinuti smo i zbog percepcije selektivne primene zakona čija meta su civilno društvo i istraživački novinari", kaže Palmer.

Kao što sam vam prošle nedelje pisao, selektivnost bi bilo upravo kada se dotični zakon ne bi primenjivao nad njima. Ne bune se ni on, ni oni zbog samog zakona, nego zbog toga što su pod istragom. Oni. Kada su drugi, ne čuju se, ni oni, ni Palmer, ni ambasade. Zna li Palmer da je poreska uprava strah i trepet u njegovoj zemlji? Zna li za Zakon o stranim agentima koji se u njegovoj zemlji primenjuje još od 1938. i na čijem su se udaru našli i novinari RT?

Trebalo bi da ugledni Nikola Samardžić podseti Palmera da Srbija probleme može da pravi samo po regionu, a ako se slom desi u njegovoj zemlji, ceo svet visi o koncu. To su zaista zabrinjavajući trendovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)