BATKA PONOVO “POSLEDNJI DIKTATOR”: Demonstracije prekinule Lukašenkov flert sa Zapadom

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

12. 08. 2020. u 09:33

Kad mu uskoro Zapad uvede sankcije Lukašenko će biti prisiljen da se obrati "svom starijem bratu" u Kremlju jer nema izbora

БАТКА ПОНОВО “ПОСЛЕДЊИ ДИКТАТОР”: Демонстрације прекинуле Лукашенков флерт са Западом

Novosti

VIŠEMESEČNI politički flert Aleksandra Lukašenka sa Zapadom naprasno su prekinuli krvavi sukobi opozicije sa policijom posle nedeljnih izbora. Beloruski predsednik ponovo je u nemilosti Zapada, jer mu iz Vašingtona, a zatim i iz EU poručuju da bi morao da ode sa funkcije. Već mu prete i uvođenjem sankcija. Pitanje je dana kada će ponovo početi da ga zovu "poslednjim diktatorom u Evropi".

Da se u Belorusiji spremao "ukrajinski scenario" bilo je sasvim jasno jer su opozicionari najavili proteste zbog krađe izbora i pre nego što su otvorena birališta. Ali, Lukašenko je pomislio da je krenula njegova idila sa SAD jer je posle konflikta sa "Gaspromom" počeo da kupuje američki gas i naftu.

Za razliku do prethodne izborne kampanje, čuveni Batka ovog puta nije kritikovao Zapad i susedne novopečene članice EU već Moskvu. Nije štedeo mnoge ruske političare, a jedino je Putina nazivao starijim bratom. Prekorio je Rusiju što je promenila bratske odnose sa Belorusijom na - partnerske. Pritom je dodao da će te dve zemlje svejedno ostati bliske saveznice.

Kad mu uskoro Zapad uvede sankcije Lukašenko će biti prisiljen da se obrati "svom starijem bratu" u Kremlju jer nema izbora. Hteo ili ne moraće da izgladi odnose sa Rusijom. Ali to će mu biti teže jer je izgubio u Rusiji popularnost koju je imao.

Od kvarenja odnosa rukovodstava u Minsku i Moskvi obe zemlje mogu da imaju samo veliku štetu u najširem smislu jer su Rusi i Belorusi zaista dva vrlo bliska naroda i bila bi za njih tragedija da se ponovi slučaj Ukrajine. A Zapadu se Lukašenko svideo samo na trenutak, i to dok je kritikovao političare u Moskvi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)