DVOSTRUKI ARŠINI ALBANACA: Ugrozili srpsku svetinju iz 14. veka, a vratili vladiku zbog dve kantice meda!

Ivan LOVRIĆ

17. 08. 2020. u 12:00

ZNAK "stop" su mu pokazali oni "pravednici" čije su ruke zbog raznih mahinacija odavno u pekmezu

ДВОСТРУКИ АРШИНИ АЛБАНАЦА: Угрозили српску светињу из 14. века, а вратили владику због две кантице меда!

Novosti

Čašu meda još niko ne popi, što je čašom žuči ne zagrči." Tako je zborio vladika Rade, a na svojoj koži iskusio vladika Teodosije. S tom razlikom što je "čašćen" samo čašom žuči na prelazu Jarinje.

Vladika raško-prizrenski vraćen je s kosovske strane prelaza Jarinje dok je putovao iz pravca Raške ka Gračanici. Prelazak mu nije dozvoljen zbog toga što je u kolima imao dve kantice meda kao poklon za manastir! Znak "stop" su mu pokazali oni "pravednici" čije su ruke zbog raznih mahinacija odavno u pekmezu.

Nije to jedini odraz nekulture i političkog ekstremizma, koji na svakom koraku ima potrebu da iskaže prezir prema srpskoj kulturi, veri i tradiciji. Upadom u zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani i nelegalnim putarskim radovima ugrožena je jedna od najvećih srpskih i hrišćanskih svetinja 14. veka.

Veliki broj naših crkava i manastira stradao je u poslednje dve decenije pred rušilačkim besom albanskih ekstremista. A vlasti tzv. države Kosovo već godinama se upinju da uđu u Unesko, tvrdeći da će štititi naša kulturna dobra. Njihov ulazak u ovu svetsku organizaciju bio bi isto što i dati kozi da čuva kupus!

Radove na putu Dečani - Plav zaustavio je Kfor. Gradonačelnik Dečana, međutim, tvrdi da je to bilo na zahtev premijera privremenih kosovskih institucija, Hotija, ali samo do sutra. Može biti da je radnicima dao slobodan vikend, pa da od sutra opet orni krenu u rušilačke radove.

Srbija će na narednom sastanku u Briselu od predstavnika Prištine i evropskih posrednika zatražiti hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani. Znajući ko nam sedi s druge strane stola, sve je (ne)moguće, ali nikako da posle toga poteku med i mleko. Kao što ne biva u slučaju vladike Teodosija i kantica meda.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili