CENZURA: Da li smo dužni da našim parama podržimo strane knjige koje nemaju naučno poverenje?

Branislav Đorđević

19. 08. 2020. u 10:00

ODLUKU Ministarstva kulture da se uskrati novac za otkup dela hrvatskog istoričara Iva Goldštajna "Jasenovac" ("Akademska knjiga") za srpske biblioteke, odmah su proglasili cenzurom.

ЦЕНЗУРА: Да ли смо дужни да нашим парама подржимо стране књиге које немају научно поверење?

Novosti

Da li smo dužni da našim parama podržimo strane knjige koje nemaju naučno poverenje? Da pristanemo na štetne poteze i propuste na račun srpske istorije? Deo domaćih medija i grupa "stručnjaka" sa evropskom širinom pogleda, misli da bi trebalo.

Napali su iz sve snage ministra kulture Vladana Vukosavljevića koji ima suprotno mišljenje. Skandal je za njih što nismo platili za tvrdnju da su u Jasenovcu ustaše ubile između 83.000 i 84.000 Srba i za pretpostavku da taj broj eventualno može biti 100.000!

Goldštajnovu knjigu kao recenzent domaćim čitaocima preporučuje istoričarka Dubravka Stojanović, koja se nedavno izjasnila protiv odluke da Blagoje Jovović, koji je smrtno ranio ustaškog zlikovca Antu Pavelića, dobije ulicu. Glasove koji bi podržali odluku Vukosavljevića da se suprotstavi drastičnom smanjenju broja srpskih žrtava u zloglasnim logorima NDH, nismo čuli.

Javni prostor ispunili su samo oni koji hvale Goldštajnove poruke da u Srbiji još vlada mitomanija i propaganda da je u Jasenovcu umoreno 700.000 Srba. Vukosavljević nije zabranio ovu knjigu (ona se nalazi u knjižarama, biblioteke mogu da je kupe) već smatra da su za trošenje para građana Srbije potrebne dodatne ocene i relevantne recenzije srpskih istoričara koji se temom genocida nad Srbima u NDH bave duže nego Goldštajn, i da njegovo "otkriće" o broju žrtava u Jasenovcu nemalom broju stručnjaka liči na istorijski revizionizam. Na pitanje koliko knjiga srpskih istoričara Hrvatska otkupljuje i objavljuje, protivnici ministra nemaju odgovor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (6)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni