Velika konfuzija nedelju dana pred početak škole, malo ko zna šta ga tamo čeka

Lj. Begenišić

20. 08. 2020. u 09:15

DA su prazne učionice opasnije od korone, slažu se i strani i domaći stručnjaci koji se bave pedagogijom i razvojem dece.

Велика конфузија недељу дана пред почетак школе, мало ко зна шта га тамо чека

Novosti

Da se onlajn nastava pokazala kao promašaj, pisao je nedavno "Volstrit žurnal", ali većini roditelja i nastavnika nije potrebano da čitaju ovaj ugledni časopis da bi rekli to isto. Živa reč, druženje, socijalizacija... ključni su za razvoj ličnosti, a pred televizorom sve to je nedostupno.

S druge strane, zaštita zdravlja dece i strah da bi, osim petica, iz škole mogli da donesu i virus, teraju na veliki oprez i odluke koje se malo kome sviđaju. Ali su neizbežne. Većina država odlučila je da se đaci, vrate na nastavu. Za Francuze, na primer, obrazovanje u školskim prostorijama se smatra jednim od stubova demokratije i tamo se učenici vraćaju redovnim obavezama. I druge zemlje odlučile su se za neki od modela koji obavezno podrazumeva bar povremeni odlazak na časove.

Tu nije bilo dileme i niko nije pitao roditelje. Kod nas su, pak, neke odluke ostavljene roditeljima - da li da pošalju dete u školu ili da se opredele za onlajn nastavu. Za neke je to pošten pristup, a za duge prebacivanje odgovornosti - zar je roditelj taj koji treba da proceni kolika opasnost od zaraze vreba njegovog đaka. I da li će, ako se odluči za nastavu pred TV isključiti dete iz njegove prirodne sredine i kakve to posledice može imati?

I nošenje maske pokrenulo je lavinu - neki roditelji protestuju i svoje dete od maske štite - mašući Ustavom. A najviše problema u obrazovnom lancu koji čine deca, roditelji i nastavnci - stvaraju oni koji donose pravila koja su neprecizna, neprimenjiva i promenjiva. To stvara veliku konfuziju pa nedelju dana pred početak škole malo ko zna šta ga tamo čeka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)