Imate li nekog crnca? Ženu? Geja? Ne, žao nam je, ali vaš film ne ispunjava uslove

Ana Popadić

12. 09. 2020. u 11:05

USLOV za Oskar već na prvu loptu ispunjavaju sve romantične komedije, pravljene bez ikakvih umetničkih pretenzija, jer je glavna junakinja žena.

Имате ли неког црнца? Жену? Геја? Не, жао нам је, али ваш филм не испуњава услове

Novosti

Imate li nekog crnca? Ženu? Geja? Gluvonemu osobu? Da li vaš film možda govori o problemima Eskima? Ako je odgovor ne, žao nam je, ali vaš film ne ispunjava uslove da bude nominovan za Oskar.

Ovako bi mogli da izgledaju razgovori koji će se voditi od 2024. kada stupe na snagu nova pravila Američke filmske akademije o obaveznoj inkluziji, odnosno, uključivanju ugroženih društvenih i etničkih grupa ispred i iza kamere. Već od 2022. svi koji sanjaju Oskar za najbolji film moraće da prilože "formular o različitosti", što u prevodu znači da će morati da poimence prebroje sve crnce, žene, homoseksualce, Havajce, Kineze koji su u glumačkoj ili autorskoj ekipi.

Ova odluka izazvala je lavinu optužbi, a zanimljivo je da su u tome najglasnije i najhrabrije žene. Glumice, rediteljke, kostimografkinje, poručile su da su "uvređene jer će ih neko birati ne po zasluzi, nego da ispuni kvotu za ugroženu manjinu".

- Nekada smo se podsmevali komunističkim zemljama, a sada je demokratski Holivud političkom korektnošću sahranio našu demokratiju - poručuju.

U Holivudu su već počeli da "raščlanjuju krvna zrnca", pa je tako zaključeno da bi ratna drama sa prethodne dodele Oskara "1917", sa isključivo muškom belačkom postavom, i "muškom pričom", mogla da se kvalifikuje i po novim pravilima jer je deda reditelja, Britanca Sema Mendesa, pripadnik "ugroženog" kreolskog naroda.

Jedva čekamo da saznamo hoće li budući Don Korleone biti Kinez, Tom Henks spasavati transseksualca vojnika Rajana, a svoju ljubav na "Titaniku" spasavati tajlandski homoseksualac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)