"PRIJATELJSKO UBEĐIVANJE" EU: Traže da uvedemo sankcije Belorusiji, a žele da se Srbija odrekne Rusije i Kine

Goran ČVOROVIĆ, dopisnik „Novosti“ iz Pariza

16. 09. 2020. u 12:00

U isto vreme Nemačka se snabdeva ruskim gasom, a francuski predsednik Makron skreće pažnju da bez Moskve nema jake Evrope

ПРИЈАТЕЉСКО УБЕЂИВАЊЕ ЕУ: Траже да уведемо санкције Белорусији, а желе да се Србија одрекне Русије и Кине

Novosti

ILI ste s nama, ili niste - poručuju nam ponovo ovih dana iz Brisela. Birokrate iz Berlamona nam ovoga puta, pod plaštom usklađivanja sa zajedničkom spoljnom politkom, traže da uvedemo sankcije Belorusiji.

A šta je to zajednička spoljna politika Evropske unije? Teško je da se može reći da postoji bilo kakva sličnost, na primer, u reakcijama oko spoljnih granica i migranata između Budimpešte i Rima s jedne strane, Berlina s druge i Pariza s treće. Kako li su samo u Varšavi gledali na izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da se NATO nalazi u stanju kliničke smrti! Još odjekuju apeli usamljenog Pariza evropskim partnerima u borbi protiv terorizma u Sahelu.

I vrapci na grani znaju da u EU postoji 27 spoljnih politika. I ove razlike nisu samo tehničke, već često strukturalne i suštinske. Neke članice, tako, podržavaju Palestince, druge su uz Izrael, treće su suzdržane. Jedni bi popuštanje odnosa s Moskvom, drugi dalje zatezanje. Neki podržavaju komandanta Libijske nacionalne armije maršala Halifu Haftara u građanskom ratu u ovoj zemlji, drugi daju podršku zvaničnoj vladi u Tripoliju. Ne slažu se oko Venecuele, Kosova, energetskih izvora...

Nije Belorusija ovde u prvom planu. To je samo bočni udar da bismo se odrekli Rusije i Kine. U isto vreme kada se Nemačka snabdeva ruskim gasom, a francuski predsednik Makron skreće pažnju da bez Moskve nema jake Evrope.

Sve to, u okolnostima kada američki predsednik Donald Tramp celu EU naziva neprijateljem, u istom rangu s Kinom i Rusijom. Oni koji su s njim u Atlantskom savezu morali bi, tako, uskoro da pošalju opomenu sami sebi, uz pretnje sankcijama zbog udruživanja s neprijateljskom silom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)