Otrcane fraze ostaviti prošlosti

Jurica Kebler

24. 09. 2020. u 05:00

Etnički motivisano nasilje i dalje je prisutno u Hrvatskoj, to je bez sumnje i bezbednosni problem, na sreću poslednjih meseci nešto manji pre svega zbog politike koju vodi hrvatska vlada i Andrej Plenković

Отрцане фразе оставити прошлости

Foto V. N.

Ako je suditi po izveštaju hrvatskih obaveštajaca, glavni bezbednosni problem iz ugla Hrvatske na Balkanu su velikosrpski nacionalizam i islamski fundamentalizam.

Krovna obaveštajna agencija SOA elemente srpskog nacionalizma videla je i prošle godine na ovim prostorima, pa i kroz navodne srpske pritiske na Crnu Goru.

To što je narod u Crnoj Gori samo koji mesec nakon što je napisan izveštaj, uz pune demokratske standarde i bez ikakvog mešanja Srbije, odlučio da menja vlast, drugo je pitanje. Isto tako upozorava se na eksplozivnost stanja na Kosovu, pa je valjda i tu poruka o opasnosti velikosrpskog ekstremizma, a očigledno da nije predviđeno da će zvanična srpska politika samo koji mesec od pisanja izveštaja dobiti potvrdu da je na pravom putu i od najmoćnije zemlje sveta, Amerike. Predsednik Tramp i američka administracija nisu videli elemente velikosrpstva u politici koju danas vodi Beograd.

Svako ima pravo da iz svog ugla sagledava događaje, pa to pravo, naravno, ostaje i hrvatskoj obaveštajnoj službi. Drugo je pitanje zašto i u najnovijem izveštaju nema ni reči o hrvatskom nacionalizmu, pa i ekstremizmu, kada je reč o stotinama primera napada i mržnje nad Srbima u Hrvatskoj.

Etnički motivisano nasilje i dalje je prisutno u Hrvatskoj, to je bez sumnje i bezbednosni problem, na sreću poslednjih meseci nešto manji pre svega zbog politike koju vodi hrvatska vlada i Andrej Plenković. Ali, problem ostaje i nekako bi bilo logično da su se analitičari obaveštajne službe i time pozabavili.

A velikosrpstvo danas sigurno nije briga Srba koji žive u zemljama regiona, kao što nije ni velikohrvatstvo briga Hrvata koji žive, recimo, u BiH ili Srbiji. Vremena se menjaju, pa bi i stare, otrcane fraze, trebalo ostaviti prošlosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)