ZAVITLAVANjE

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

19. 10. 2020. u 11:05

ЗАВИТЛАВАЊЕ

Novosti

POSTOJE različiti razlozi iz kojih se ne ispuni neka obaveza.

Nekada to objektivno niste u stanju, nekada jednostavno to ne želite, ili još gore, podsmevate se drugoj strani, pa je čak i zavitlavate, prikriveno ili otvoreno. Mislim da je EU na kraju ove skale kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština.

Pismo Federike Mogerini kojim ovih dana maše bivši kosovski premijer Isa Mustafa, o tome da ZSO neće imati "treći nivo vlasti", pokazuje da Brisel Beogradu radi iza leđa i dopisuje se samo s jednom stranom, bez znanja one druge. Ko zna koliko još ima ovih ljubavnih pisama, a da o njima pojma nemamo. Možda će jednog dana neki Isin naslednik otvoriti fioku nahtkasne u spavaćoj sobi i iz nje izvući ceo svežanj namirisanih koverata slične sadržine. Toliko o otvorenosti i poverenju. Toliko i o tome što Brisel samo posreduje i ne određuje teme i sadržaj dijaloga.

Tajni dopis Mogerinijeve nema pravnu težinu. Principi, na koje je Priština stavila potpis, ističu da će ZSO, između ostalog, imati nadzor nad privredom, obrazovanjem, realizacijom sopstvenih ciljeva, pravo na uspostavljanje odnosa sa drugim zajednicama na međunarodnom nivou, zastupati interese Srba kod centralnih vlasti, predlagati izmenu zakonodavstva Kosova, imati predsednika, skupštinu, zastavu, grb.

Suštinski, više zabrinjava poruka specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, da ZSO treba da se formira, ali da će implementacija započeti tek potpisivanjem sveobuhvatnog sporazuma! A što onda i Beograd ne povuče i odloži integrisanje Srba u kosovski pravosudni i policijski sistem, i sve ono drugo što je dogovoreno za briselskim stolom? Da onda i mi lepo sačekamo sveobuhvatni sporazum, pa da tek onda krenemo u primenu dogovorenog?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)