PENAVA NE ZAREZUJE NI USTAV: Gradonačelnik Vukovara budno prati da odnekud ne iskoči neko ćirilično slovo

Vuk Mijatović

30. 10. 2020. u 12:09

Hoće li Hrvaska dozvoliti ovom profesionalnom patrioti da nastavi da gazi ustav sopstvene države i osnovna prava pripadnika srpske manjine

ПЕНАВА НЕ ЗАРЕЗУЈЕ НИ УСТАВ: Градоначелник Вуковара будно прати да однекуд не искочи неко ћирилично слово

Novosti

GRADONAČELNIK Vukovara Ivan Penava proslavio se i van granica Hrvatske svojom borbom protiv "velikosrpske agresije". Nekom čudnom koincidencijom, čim ga neko optuži za finansijske malverzacije, on sazove konferenciju na kojoj se žestoko obračuna sa "eksplozijom velikosrpstva".

Posebno Penava prati suptilne manifestacije "veliokosrpstva", pa budno vreba da odnekud ne iskoči neko ćiriličko slovo, pa da, onako zakukuljeno i nečitljivo njegovom patriotskom oku, ugrozi najtananija nacionalna osećanja. Čak je i poslovično razbijanje ćiriličkih tabli u Vukovaru (gde Srbi, inače, čine više od trećine stanovništva) Penava uspeo da "prevede" u odluke gradskog veća i zabrani javnu upotrebu srpskog pisma u tom gradu.

Ne bi možda taj i takav Penava ni bio vredan pomena da nije, u sklopu svoje borbe protiv agresorskog ćiriličkog pisma, uveo pravni presedan jedinstven na planeti. Nakon što je Ustavni sud Hrvatske naložio gradskim vlastima da vrate dvojezične table, Penava je tu odluku ustavnog suda - suspendovao. Okupio je družinu u gradskom veću i izglasao da "nije postignut stepen razumevanja i solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima, pripadnicima hrvatskog naroda i građana srpske nacionalnosti, pa nema uslova da se srpskoj zajednici prošire prava". Stavio se tako Penava ne samo iznad hrvatskog ustava, nego i iznad Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

I sada je ponovo na potezu država Hrvatska. Hoće li dozvoliti ovom profesionalnom patrioti da nastavi da gazi ustav sopstvene države i osnovna prava pripadnika srpske manjine. Ili će, kako dolikuje ozbiljnoj državi, uzeti stvari u svoje ruke i obezbediti Srbima ono što im garantuju ustav, međunarodne povelje i zdrav razum.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju