KAFIĆ ĆE DA PRIČEKA: Oštra polarizacija kustosa i v. d. direktora Muzeja savremene umetnosti

Miljana Kralj

04. 11. 2020. u 12:48

Renoviranjem zgrade na Ušću, nažalost, nije završena obnova Muzeja savremene umetnosti

КАФИЋ ЋЕ ДА ПРИЧЕКА: Оштра поларизација кустоса и в. д. директора Музеја савремене уметности

Novosti

DA li je venčanicama visoke mode i kafiću mesto u Muzeju savremene umetnosti, pitanje je koje muči kulturnu i širu javnost, a oko koga su se polarizovali kustosi i v. d. direktora.

Intervenisali su i tek imenovana ministarka kulture i beogradski Zavod za zaštitu spomenika. Rezultat je: vratiti izložbeni prostor u prethodno stanje. Kafić mora da pričeka.

Nije, međutim, jasno odakle žurba da se iz prizemlja zdanja koje je i samo spomenik kulture, ukloni umetnička instalacija, a da se prethodno ne obavesti autor niti (pismeno) dobije dozvola Zavoda, kada već postoji projekat paviljona, uz zgradu na Ušću. U njemu bi pored mesta za osveženje, kao u svim svetskim centrima, bila smeštena i suvenirnica. I novac za to je bio opredeljen, ali je epidemija odložila gradnju.

Kustosi i deo javnosti oštro su reagovali i na najavljenu izložbu francuskog kreatora Žan-Pola Gotjea, tvrdeći da takva postavka, po svojoj suštini, ne pripada ovom već Muzeju primenjene umetnosti. Odgovor v. d. direktora, kao nekoga ko je tu postavljen da sa iskustvom vođenja jednog alternativnog kulturnog centra unese duh svežine, jeste da je ista postavka već gostovala u srodnim svetskim institucijama. U čemu je onda problem?

Renoviranjem zgrade na Ušću, nažalost, nije završena obnova MSU. Višegodišnjim razvlačenjem "ve-de stanja" na čelu kuće ušlo se u eksperiment, a na čekanju je ostalo definisanje njenog dugoročnijeg opredeljenja (Miodrag B. Protić joj je prvo smislio koncept, pa se zidalo). Zato je zadatak svih koji budu sprovodili sledeći konkurs za direktora da odgovorno procene koja ličnost ima program i snagu da ga realizuje, tako da na evropsku mapu vrati MSU, u duhu osnivača, ali i sadašnjeg vremena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)