SUMNJE GASE BAKLJU DEMOKRATIJE: Naneta neprocenjiva šteta svima koji veriju da je njihov listić u glasačkoj kutiji vredan

Dubravka Savić

09. 11. 2020. u 12:09

Činjenica da aktuelni šef Bele kuće naslednika ne dočekuje pićem dobrodošlice, već tužbom sudu, dovodeći u pitanje legitimnost izbornog procesa, situacija je kakva se ne pamti u SAD

СУМЊЕ ГАСЕ БАКЉУ ДЕМОКРАТИЈЕ: Нанета непроцењива штета свима који верију да је њихов листић у гласачкој кутији вредан

Novosti

VAŽNIJE od pitanja pobednika predsedničkih izbora u SAD jeste sudbina baklje slobode kojom se već 134 godine Amerikanci diče kao simbolom koji osvetljava put demokratije za ceo svet. Bez obzira na to ko bude stanar Bele kuće naredne četiri godine, već je izbornog dana, 3. novembra, naneta neprocenjiva šteta svima koji veruju da je njihov listić u glasačkoj kutiji vredan doprinos fer izboru lidera.

Činjenica da aktuelni šef Bele kuće naslednika ne dočekuje pićem dobrodošlice, već tužbom sudu, dovodeći u pitanje legitimnost izbornog procesa, situacija je kakva se ne pamti u SAD. Posledicama toga što su biračka mesta, posebno u "kolebajućim" državama, ključnim za izbor pobednika, bila zatrpana milionima listića poslatih poštom, koji su pristizali i danima posle izbornog dana, uz sumnjivu validnost potpisa i pečata, pozabaviće se, po svemu sudeći, sud. Baš kao i softverima koji su "greškom" pripisivali glasove republikanskog - demokratskom kandidatu.

No, bez obzira na to čak i na odluku suda, ostaje upamćena slika vodećih američkih medija koji su horski, bez uvijanja, ne samo navijali za demokratskog kandidata, već sekli obraćanje aktuelnog predsednika, dok su mu društvene mreže "lepile" zastavicu upozorenja uz svaku napisanu reč. Isti ti mediji, pola sata pre najavljenog obraćanja aktuelnog predsednika, ne čekajući da i poslednji glas bude prebrojan, proglasili su da je ishod jasan - demokratski kandidat postao je 46. šef Bele kuće.

Na ulicama su se, naglo zaboravivši na virus korona zbog koga su glasali poštom, grlile pristalice demokrata, pozdravljajući poštanska kola. Moguće je da je demokratski kandidat i potukao republikanskog rivala, ali sumnje su tolike da nesumnjivo polako gase njujoršku baklju demokratije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest