MILjENIK ZAPADA NESPREMAN ZA RAT: Jermenski premijer Pašinjan dopisao nove stranice tragične istorije svog naroda

Branko Vlahović

12. 11. 2020. u 12:09

МИЉЕНИК ЗАПАДА НЕСПРЕМАН ЗА РАТ: Јерменски премијер Пашињан дописао нове странице трагичне историје свог народа

Novosti

Siromašna Jermenija koja je finansirala vojsku svojih sunarodnika u Nagornom Karabahu se iscrpljivala u međusobnim sukobima političke elite

IME jermenskog premijera Nikole Pašinjana biće upisano na stranicama tragične istorije tog naroda. A pamtiće ga ne samo po tome što je potpisao dogovor o miru sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom, koji većina njegovih zemljaka smatra kapitulacijom, već zbog toga što je država bila nespremna za rat.

Spisak Pašinjanovih greha je dugačak. Siromašna Jermenija koja je finansirala vojsku svojih sunarodnika u Nagornom Karabahu se iscrpljivala u međusobnim sukobima političke elite u čemu je veliki doprinos davao nekadašnji novinar, a zatim poslanik i na kraju predsednik vlade.

U proleće 2018. Pašinjan je bio lider "baršunaste revolucije" kada je smenjivano staro rukovodstvo. U "paketu" je oterao i više generala za koje je smatrao da su proruski. Bio je i protiv ulaska Jermenije u Evroazijski ekonomski savez da mu ne zamere na Zapadu. Poručivao je da budućnost vidi u povezivanju sa EU, a takođe i sa moćnom Amerikom. Šepurio se sa čestitkom koju mu je poslao predsednik Donald Tramp.

U to vreme britanski "Ekonomist" proglasio je Jermeniju zemljom godine za dostignuća u demokratizaciji. U takvoj situaciji investitori iz Rusije su zaustavili ulaganja ne znajući šta će biti sa ovom državom, a sa Zapada u Jerevan nije ništa stizalo, pa je državna kasa bila sve praznija.

Kad je video da mu preti ozbiljna opasnost iz Azerbejdžana, Pašinjan je počeo da se sve češće okreće Rusiji pozivajući se na članstvo u Organizaciji država kolektivne bezbednosti. Shvatio je da ga od Azerbejdžana podržanog Turskom ne može spasti najveća američka ambasada koja je druga po veličini u svetu. U njoj radi čak 2.500 ljudi raznih profesija. Oni su Pašinjanu pomogli da svrgne rukovodstvo svoje zemlje, ali ne i da spase teritoriju. Da mu nije bilo Putina ni metra Karabaha ne bi ostalo Jermenima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Denis

13.11.2020. 00:31

Na kraju je opet ispravno postupio ali s puno pomoći Alijeva koji mu je održao lekciju iz državotvorne politike. Ovo nije mesto za ego, ili ste spremni da izvršite potpunu mobilizaciju i borite se do kraja bez obzira na oružje, mnogo su armije to napravili čak i kad su gubile kao na primer Wehrmacht i carska Japanska vojska.

Filozof

13.11.2020. 11:48

Rusi nisu smeli da se mešaju. I to odgovorno tvrdim. Trebali su da dozvole da jermeni i sama Jermenija dobije svoju lekciju i kaznu. Ovako su samo napravili haos. A od lekcije i kazne nema ništa. Čovek baš voli da veštački spašava i održava stvar.