PONOVO NAM DOSOLJAVA: Šta se krije iza poziva Solane da se ubrza ulazak Srbije u EU?

Ivan Lovrić

07. 12. 2020. u 12:09

Sve ovo zalaganje Havijera Solane moglo bi da se proprati odavno poznatom izrekom: ne veruj Danajcima ni kada ti darove donose

ПОНОВО НАМ ДОСОЉАВА: Шта се крије иза позива Солане да се убрза улазак Србије у ЕУ?

Novosti

BIVŠI generalni sekretar Saveta Evropske unije Havijer Solana rekao je da je način za rešavanje "kosovskog pitanja" nastavak pregovora Beograda i Prištine, ali i omogućavanje brzog ulaska Srbije u Evropsku uniju.

Ovim rečima već pomalo zaboravljenog i ocvalog političara ne bi se imalo šta zameriti. Naravno, kada bi se ovde stavila tačka. Ali uvek ima ono "ali", što Srbiji sreću kvari. Izjavu je zasolio sledećim rečima, otkrivajući motiv svog zalaganja: "Rusija bi volela da Srbija bude u njenoj orbiti. Zato moramo brzo postupiti sa Srbijom i ponuditi joj mogućnost ulaska u EU, što je osnovno."

Sve ovo moglo bi da se proprati odavno poznatom izrekom: ne veruj Danajcima ni kada ti darove donose. A čime nas je darovao ovaj Španac? Bombardovanjem SRJ dok je bio generalni sekretar NATO. U ovoj priči ne treba zaboraviti ni njegovog tadašnjeg kolegu, generala Veslija Klarka, glavnokomandujućeg Alijanse.

Po ranijem receptu Solane, koji je na ovim prostorima vedrio i oblačio, spajao pa rasturao države (Srbiju i Crnu Goru), Klark nam je stalno dosoljavao šta nam valja činiti. Rusiju je optužio da potkupljuje naše političare, a Srbiji je preporučio da je se odrekne.

Dakle, i jednog i drugog žulja ruski uticaj. U svemu ovome možda je dobro što u Evropskoj uniji postoji svest da na Zapadnom Balkanu ima i drugih osim njih. I da kad se povuku, u taj prostor uđu Rusija i Kina. Međutim, šta je u tome loše? Jer naš je interes da sačuvamo Kosovo i Republiku Srpsku, a to se ne može i bez dobrih veza sa Moskvom.

Ovaj "milosrdni anđeo" Vesli Klark najpre je kroz unosan biznis na Kosovu ogaravio lice tonama uglja. Nadamo se da Solana nema te menadžerske afinitete kao njegov bivši kolega, kao i Olbrajtova, za koju važi ona stara sremačka izreka: ne laje kera radi sela, već radi sebe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)