KOMŠIJE

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

11. 12. 2020. u 08:00

KORONA, Hrvatska i Nemačka zagorčale su ove godine život Srbiji. Prva na zdravstvenom planu, druge dve na evropskom, pa samim tim i na egzistencijalnom.

КОМШИЈЕ

Novosti

Zagreb i Berlin, koji su, po pola godine, predsedavanje Evropskoj uniji podelili na ravne časti, odlučili su da će nam vreme korone proći bez otvaranja novih poglavlja.

Kad se osvrnemo na istorijsku zaostavštinu, od Hrvata i Nemaca i nismo mogli da očekujemo ništa bolje. Ko je stavio ulog na prošlost, dobio je na kladionici. Bez obzira na verbalne folove u briselskom čokoladnom celofanu da nas ka Evropi vode samo sopstvene zasluge.

Da nije tužno, smešno bi zvučale reči nemačkog državnog sekretara Mihaela Rota da nismo napravili dovoljan napredak na evropskom putu za otvaranja novih poglavlja. I to u danu kada je pred njim na stolu bio nacrt u kome nas, istina, za štošta kude, ali i hvale. Na primer, za ekonomske reforme. Pa što nam onda ne otvoriše ono koje se odnosi na tržišnu konkurenciju?

Imaju i Makedonci svoje evropske Hrvate. Bugare. Blago nama s takvim komšijama! Pored njih, Nemci nam nisu potrebni. Zbog takvih, eto nas zaglavljenih na evropskoj džadi. Ta primamljiva 2025. godina, namazana užeglim puterom na belom evropskom hlebu, posle svega, važi još jedino ako nas prime bez otvaranja bilo kakvih oblasti.

A kad smo kod oblasti, tu su i stepe, tundre i tajge. I široko srce slovensko. Pribojavaju se, kažu, u Briselu, da nas, umesto klastera, ne privuče ruska matera. A što se boje, kad nas sami neće? Dolazi zima, valja se okrenuti sebi i svojima, važniji su čvarci nego benčmarci, ima ko će misliti na nas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)