NELJUDI

Vuk Mijatović

12. 12. 2020. u 11:10

DOSAD nezabeležena brzina kojom se došlo od vakcine protiv virusa korona još jednom je pokazala ogroman napredak čovečanstva u razvoju medicine i tehnologije.

НЕЉУДИ

Novosti

 Proces prodaje i distribucije vakcina pokazao je, međutim, da smo, kada je reč o humanosti i etici, zarobljeni u kolonijalnom dobu.

Dok sve vrvi od političke korektnosti, Holivud je obezbedio zastupljenost u filmovima za svaku etničku, seksualnu i drugu manjinu, šovinistički ili seksistički vic je dovoljan da uništi karijeru, kada treba nešto konkretno uraditi i dokazati da su ljudi zaista jednaki - vraćamo se u 19. vek.

Bogate zemlje, koje imaju svega 14 odsto svetskog stanovništva, obezbedile su za sebe 53 odsto zaliha vakcina. Kanada je kupila dovoljno doza da nekoliko puta vakciniše svoje stanovništvo. Na drugoj strani, devet od deset siromašnih zemalja neće moći da dobije nijednu dozu čitave naredne godine. To znači da će zdrav dvadesetogodišnjak u Kanadi, kome korona nije veća pretnja od jake prehlade, dobiti vakcinu pre nego doktor u Gani ili neko sa uništenim imunim sistemom u Nigeriji.

Jedno od mogućih rešenja predložile su Indija i Južna Afrika - da se odlukom Svetske trgovinske organizacije, kada je reč o vakcini, suspenduju određena pravila koja se tiču patenata i poslovnih tajni. To bi omogućilo zemljama da slobodno proizvode generičku verziju neke od registrovanih vakcina. Predlog su blokirale najbogatije sile - Amerika, Norveška, Švajcarska, EU...

To što je proizvodnja trenutno dostupnih vakcina finansirana uglavnom ili u potpunosti od javnog novca, pa bi bilo logično da se na njima ne zarađuje, nije uvaženo. Izgleda da se na planeti jedino ne menja činjenica da našim životima upravljaju zakoni kapitalizma krojeni po meri najbogatijih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)