KOBNA VEZA BOMBI I BOLESTI: Hoće li biti pravde za one koji su bili izloženi osiromašenim uranijumom

Jelena Matijević

13. 01. 2021. u 10:21

Sada, gotovo 22 godine kasnije, rak je ušao u svaku kuću u ovim selima. To najbolje pokazuju matične knjige u Reljanu: više od 80 odsto preminulih umrlo je od malignih bolesti

КОБНА ВЕЗА БОМБИ И БОЛЕСТИ: Хоће ли бити правде за оне који су били изложени осиромашеним уранијумом

Novosti

VIŠEM sudu u Beogradu, do kraja ove nedelje, biće predata prva tužba jednog srpskog oficira protiv NATO, zbog povrede prava na život usled korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom. Bačena ispod krila "Milosrdnog anđela" u zoni gde je 1999. godine časno branio otadžbinu, uzrok je toga što je oboleo od raka. To namerava da dokaže na sudu. I ne samo on, jer do kraja januara i drugi vojnici i oficiri srpske vojske podneće ovakve tužbe sudovima u Novom Sadu, Vranju, Kragujevcu i Nišu.

Ako posle ovih temeljno i dugo pripremanih tužbi bude procesa, biće oni po mnogo čemu istorijski. A, ako ima prava i pravde, tas na vagi Justicije morao bi da prevagne u korist tužilaca. Tako je bilo u Italiji u slučaju 70 njihovih vojnika, pripadnika Kfora, koji su, dokazano, oboleli od karcinoma službujući baš u mestima na Kosovu i Metohiji gde je NATO izručio najviše bombi obogaćenih osiromašenim uranijumom.

Tu su i dve presude Suda u Strazburu protiv Ujedinjenog Kraljevstva i Turske, kojima je dokazana veza između izloženosti dejstvu osiromašenog uranijuma i raka.

U tu kobnu vezu sud se može uveriti i u našoj zemlji, u selima oko Preševa, Bujanovca i Vranja. Poslednjih dana bombardovanja, Reljan, Bratoselce, Bukurevac, Borovac i Pljačkovica neprekidno su zasipani projektilima sa osiromašenim uranijumom. Mereno jonizujuće zračenje bilo je 8.000 puta veće od dozvoljenog. Sada, gotovo 22 godine kasnije, rak je ušao u svaku kuću u ovim selima. To najbolje pokazuju matične knjige u Reljanu: više od 80 odsto preminulih umrlo je od malignih bolesti i to u dobu od 40 do 55 godina! Umiru Srbi, Albanci, Makedonci, Romi... Bolest ne bira naciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)