MIROĐIJA

Snežana Rovčanin Tomković

15. 01. 2021. u 10:34

NOVOIZABRANI američki predsednik Džozef Bajden još nije zvanično zauzeo poziciju u Beloj kući, a Vašingtonski sporazum koji su Beograd i Priština potpisali počeo je da trpi sinhronizovane udarce iz Brisela i Vašingtona.

МИРОЂИЈА

Novosti

Nestrpljivo ispraćajući Donalda Trampa, za čijeg je mandata EU zapravo ispala iz koloseka dijaloga, prepuštajući praktično glavnu reč SAD, okuražene briselske ćate sada pokušavaju da obezvrede prethodne dogovore.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak požurio je sa izjavom da "dogovor iz Vašingtona niti je sporazum, niti je obavezujući, već je u pitanju politička deklaracija". Obradovao se povratku starih saveznika iz Bele kuće sa kojima će se, poručio je, lako sporazumeti, jer "ne mora da im objašnjava situaciju na Zapadnom Balkanu". Doduše, onako kako je on vidi.

Na sve ovo smeši se Berlin koji će opet dograbiti rukovodeću "palicu" kao glavni saveznik SAD, dok Bajden bude rešavao probleme u svom dvorištu.

Ne samo da se ljulja Vašingtonski, nego je sada sporan i Briselski dogovor. Uz ocenu da je dogovor iz Bele kuće od početka bio sporan, izvestilac Evropskog parlamenta za tzv. Kosovo Viola fon Kramon dodaje i da je Zajednica srpskih opština veoma složeno pitanje koje se mora razmotriti.

Za to vreme Prištini ne pada na pamet da osnuje ZSO, iako su se na to obavezali, a sa administrativne linije sve češće vraćaju naše funkcionere, kršeći slobodu kretanja. Na sve to, naravno, Brisel zatvara oči.

I u tom kolu, opet smo na početku, čekajući da Bajden zauzme presto i nadajući se da mu nećemo biti u užem vidokrugu. Jer, najbolje nam ide kada SAD, a ni njihovi evropski sateliti nisu mirođija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)