UDŽBENICI

Branka Borisavljević

16. 01. 2021. u 10:15

NA TRŽIŠTU udžbenika poslednjih deset i više godina "obrću" se desetine miliona evra. Za komplet, u zavisnosti od razreda, ali i "želja" profesora, treba izdvojiti od 4.000 do čak 16.000 dinara.

УЏБЕНИЦИ

Novosti

Knjige iz kojih će đaci učiti biraju stručna veća za određene predmete. Kriterijumi za izbor, u većini škola, su "pokloni" koje izdavači nude.

U "ponudi" su laptopi, seminari, usavršavanja... A gradivo je isto, razlika je samo u koricama i ilustracijama. Na spisku "obaveznih" udžbenika su, osim osnovnih, i razni priručnici, zbirke zadataka koje većina đaka i ne otvori.

Prvi elektronski udžbenici koje roditelji mogu besplatno da "skinu" sa sajta fondacije profesora Aleksandra Kavčića, već su se pojavili. Većina dosad objavljenih naslova je sa "pečatom" Zavoda za izdavanje udžbenika. Iako su generacije danas uspešnih akademskih profesora, pravnika, naučnika, znanja sticala iz knjiga najstarijeg izdavača školskih knjiga, nova "stručna" pravila su ovu kuću potisnula iz učionica. U đačkim torbama gotovo da i nema knjiga koje je izdao Zavod.

Da li će ideja o besplatnim udžbenicima, koju je pokrenuo nekadašnji đak Matematičke gimnazije, a sada profesor na Karnegi Melon univerzitetu u Pitsburgu, zaista i zaživeti pokazaće vreme. Do proleća, škole treba da izaberu iz čijih će udžbenika učiti đaci u sledećoj školskoj godini. Ponude izdavača sa "beneficijama" su već spremne.

Iako je javnost odmah podržala ideju fondacije Kavčić, pogotovu roditelji školaraca, oni ne daju poslednju reč. Na potezu su profesori i direktori škola. Oni biraju da li će roditeljima reći da udžbenike besplatno "skinu" sa sajta ili će im poslati uplatnicu sa cenom kompleta koja iznosi više od polovine minimalne zarade u Srbiji. I to za jedno dete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!