VALJA SE POGLEDATI U OGLEDALO: Oni koji su se utrkivali da objave Asanžova otkrića, sada mu pružaju samo jalovu podršku

GORAN ČVOROVIĆ

18. 01. 2021. u 11:17

Deceniju kasnije, kada Asanžu preti 175 godina zatvora, nema nikoga da ga golim rukama uznese na slobodu

ВАЉА СЕ ПОГЛЕДАТИ У ОГЛЕДАЛО: Они који су се утркивали да објаве Асанжова открића, сада му пружају само јалову подршку

Novosti

U PASJA vremena, recept za dugovečnost je da se gledaju svoja posla. Treba se, međutim, posle toga, pogledati i u ogledalo.

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž i dalje trune u zatvoru. Odbijen je zahtev za njegovu ekstradiciju, isključivo iz straha da ne izvrši samoubistvo, ali komad plavog neba i dalje gleda iza rešetaka britanskog kazamata. Odavno je sahranio nadu da će jednoga dana ponovo postati slobodan čovek.

Trunuo je godinama stišnjen između četiri zida u apsu i egzilu, izgubio je zdravlje, želju za istinom platio etiketom kriminalca i uništenim životom.

Kada je osnivač "Vikiliksa" iznosio šokantna otkrića, svetski mediji utrkivali su se u tome ko će pre i više na naslovnim stranicama da prenese pikantne delove poverljive diplomatske prepiske američkih ambasada i konzulata, senzacije o ubijanju civila u Iraku, zlostavljanju i mučenju zarobljenika, torturama u Gvantanamu, zaverama, sprezi obaveštajnih službi sa svetskim kompanijama, tajnim trgovinskim sporazumima i špijuniranju.

Deceniju kasnije, kada Asanžu preti 175 godina zatvora, nema nikoga da ga golim rukama uznese na slobodu. Uz njega su, mnogo manje senzacionalistički i bučno, stala granska udruženja, kolektivi za ljudska prava i poneki entuzijasta na ulici šezdesetosmaškog izgleda, koga policija pretrese za svaki slučaj.

Naslovne strane svetske štampe zauzme još samo kada se oko njega oglasi sud. Milioni čitalaca koji su širom planete napajali znatiželju njegovim otkrićima, ne demonstriraju ulicama tražeći Asanžovu slobodu, kao što to rade kada brane svoja prava. Postao je simbol, nije zaboravljen, ali od ove jalove podrške, dok vene u zatvorskoj memli, mnogo koristi nema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)