VAKCINE OGOLILE NEMOĆ EVROPE: Oni koji su bili ubeđeni u sopstvenu premoć, sada kaskaju za onima kojima su držali lekcije

GORAN ČVOROVIĆ

04. 02. 2021. u 12:09

Da smo ih slušali i sedeli samo na jednoj stolici, odavno bismo pali na stražnjicu

ВАКЦИНЕ ОГОЛИЛЕ НЕМОЋ ЕВРОПЕ: Они који су били убеђени у сопствену премоћ, сада каскају за онима којима су држали лекције

Novosti

NIJE dobro kada se planovi donose u Centralnom komitetu. A upravo tako funkcioniše Evropska unija s jednom, neupitnom istinom. Tako je i sada, u kampanji vakcinisanja. Ko hoće rusko ili kinesko cepivo, na Zapadu će morati da pričeka. A zapadnih nema dovoljno. Pritom, administracija u "Berlamonu" je neumoljivo spora, u šta se uverila Britanija koja se oslobodila stega evropskih tekovina i gde je vakcinu već primilo 10 miliona ljudi.

Srbija, koja takođe ima pravo da bira, sada služi za primer. Dobili smo pohvale i Emanuela Makrona i Angele Merkel, čije zemlje ni izbliza ne mogu da uhvate naš ritam. Neverovatno, ali istinito. Svet se sa koronom okrenuo za 180 stepeni. Oni "uređeni" evropski sistemi, ubeđeni u sopstvenu premoć, sada najednom kaskaju za onima kojima su do juče držali lekcije.

U trci za prestižom i ugovorima, farmaceutske kompanije koje ekskluzivno snabdevaju EU, ponudile su više nego što mogu da ispune. Francuska će tako umesto 17,5 miliona doza dobiti samo 4,6 miliona, koji su pod pritiskom velikodušno nategnuti na šest miliona. U nemoći, pojavljuju se i sumnje. Od 41 miliona vakcina poslatih SAD, u 20 miliona ne može da se uđe u trag!

I dok EU bez dokaza (sve manje) sumnja u kinesku i rusku vakcinu, u njoj su zatvoreni restorani, barovi, bioskopi, pozorišta, galerije, skijališta... Trpe privreda i građani.

Da smo ih slušali i sedeli samo na jednoj stolici, odavno bismo pali na stražnjicu. Ovako, oni Srbi koji su bolje sutra davno potražili u Gradu svetlosti i sa svog prozora gledaju u sedište moćnog francuskog "Sanofija", spremaju se ovih dana na put dug dve hiljade kilometara, pun pandemijskih zamki i neizvesnosti, u Srbiju, da prime spasonosnu vakcinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

Podzemlje