RAZBIJENO MUČNO ĆUTANJE: “Dara” je zakasneli list bokvice za neprebolnu srpsku ranu

MILAN BABOVIĆ

22. 02. 2021. u 09:31

РАЗБИЈЕНО МУЧНО ЋУТАЊЕ: “Дара” је закаснели лист боквице за непреболну српску рану

Novosti

Najveća i neprolazna vrednost Antonijevićevog ostvaranja je - što je konačno snimljeno!

DA odmah razbijemo strašnu klevetu onog plaćenika iz "Varajetija" - da je to antihrvatski film ne bi prva scena bila sa Hrvaticom koja kao svoju prihvata ostavljenu srpsku bebu iz zbega.

Štošta se može zameriti "Dari iz Jasenovca" - ne prikazuje u dovoljnoj meri činjenicu da je progon Srba bio državni projekat (može se steći utisak kao da je na nekom ranču odmetnuta grupica monstruma za svoj groš klala i ubijala), ne vide se stravične razmere organizovanog zločina, nepotrebnom brzinom je unakažen motiv starca Vukašina iz Klepaca, para uši i otrcana rečenica Maksa Luburića, koja je mantra i današnjeg podaničkog mentaliteta i stvara veštačku simetriju - Dobro došli na Balkan...

No, sve u svemu, tih dva sata i deset minuta deluju kao zakasneli list od bokvice za strašnu i neprebolnu srpsku ranu. Najveća i neprolazna vrednost Antonijevićevog ostvaranja je - što je konačno snimljeno! Što je najzad neko razbio to mučno ćutanje, tu grozomornu sedmodecenijsku tišinu koja je ponovo ubila na stotine hiljada mučenika.

Zato su ovo Gagino delo i pomoć države i predsednika Vučića lično za poštovanje, zato što su ispod onog bezličnog Bogdanovićevog kamenog cveta na poljani nalik terenu za golf, gde se voljom komunista ne zna ko je bio dželat a ko žrtva, izvučene razbijene lobanje i povađene oči Tesla, Šerbedžija, Kolara... i postavljene na oltar kolektivnog pamćenja i nezaborava.

I kao odjavna špica ovog teksta mogu najbolje da posluže reči Svetog Serafima Sarovskog:

- Nemoj brisati prošlost, trebaće ti da ne pogrešiš u budućnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

električar

23.02.2021. 00:53

Treba ostaviti filmsku industriju na miru, ima dosta filmova iz "Titovog vremena" koji govore o Jasenovcu i drugim stratištima, a ima i dosta dokumentarnih filmova koje mogu da pogledaju svi koji to žele ... Udjite malo u obrazovni sistem i tamo pogledajte koliko nam deca i na koji način uče o tome. Filmsku industriju možeš kad god hoćeš da animiraš, čim joj daš pare, ali deca se "životu uče" u školi, dugo vremena, tokom celog školovanja. Problem je u tome što nema ko da ih uči o drugom svetskom ratu, jer to sada nije "uputno", a pitanje je i kako bi ih učili. Možda je bolje da ih i ne uče ... "Istrgnu" samo Jasenovac iz celog rata, i naravno, onda deca ne znaju o čemu se radi, ne znaju srž problema ...