DA LI JE NAĐENA ISUSOVA KUĆA? Na pomolu jedno od najvećih arheoloških otkrića

Novosti online

23. 11. 2020. u 19:32

ARHEOLOZI su u Nazaretu otkrili kuću u kojoj je detinjstvo proveo Isus Hrist, tvrdi ugledni britanski profesor arheologije i istorije Ken Dark.

ДА ЛИ ЈЕ НАЂЕНА ИСУСОВА КУЋА? На помолу једно од највећих археолошких открића

Jerusalim / Foto B. Subašić

Ukoliko su Darkove tvrdnje tačne, to bi bilo jedno od najvećih arheoloških otkrića u tom izraelskom gradu.

Dark je ovu hipotezu izneo u knjizi „Konvent Sestara iz Nazareta: Lokaliteti iz rimskog perioda, perioda Vizantije i krstaša u centralnom Nazaretu“.

Radi se o kući koja je otkrivena u konventu Sestara od Nazareta, odnosno samostanu koji koristi ovaj ženski katolički red.

Iako su naučnici još pre više decenija odbacili ovakvu ideju, Dark, koji je profesor arheologije i istorije na Riding univerzitetu u Engleskoj, tvrdi da je na osnovu svojih terenskih istraživanja zaključio kako je ta kuća pripadala Josifu, Marijinom mužu i Isusovom

​Kuća je delimično bila ukopana u stenu i deo nje je i prirodna pećina. Od cele kuće do danas, preživele su jedino stepenice napravljene od kamena.

Dark tvrdi da je kuća imala nekoliko soba, dvorište i terasu na krovu.

U svojoj knjizi, engleski profesor tvrdi da ostaci kuće pokazuju kako je napravio vrstan majstor-zanatlija. Josif je u grčkim jevanđeljima nazvan tekton, što je termin koji se koristi za majstora zanatstva, pa bi to moglo da znači da nije bio samo drvodelja, već i kamenorezac ili zidar.

Takođe, u kući su nađeni i ostaci posuđa.

Dark, ipak, navodi da nema konkretan dokaz kojim bi potvrdio svoju teoriju o Isusovoj kući detinjstva. Međutim, to pravda činjenicom da jeteško pronaći dokaz iz tog perioda na bilo kom arheološkom nalazištu.

U samostanu Sestara iz Nazareta inače je otkrivena kamena crkva koja je sagrađena iznad pretpostavljene Isusove kuće i nekadašnje pećinske crkve. Kamena crkva napravljena je u petom veku nove ere, bila je najveća u Nazaretu i bila je ukrašena mozaicima i mermerom, navodi Dark.

Kako dodaje, ona odgovara opisima velike vizantijske crkve, za koju se u spisima pominje kako je sagrađena na mestu Hristovog doma.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)