BEBAMA VOĆE U PETOM MESECU: Prvo im treba ponuditi pire od povrća

Specijalni dodatak Doktor u kući / I. K.

29. 08. 2020. u 10:27

SA NAVRŠENA četiri meseca jelovnik beba trebalo bi da se proširi i sa povrćem i voćem.

БЕБАМА ВОЋЕ У ПЕТОМ МЕСЕЦУ: Прво им треба понудити пире од поврћа

Foto: Depositphotos

Doktor Dejan Jonev, pedijatar Doma zdravlja Čukarica kaže da je on pristalica mišljenja da bi detetu prvo trebalo ponuditi pire od povrća, pa tek onda početi sa kašom od voća:

- Meni je logičnije da se odojče najpre navikava na povrće, a zatim na voće. Inače, kada je o uvođenju voća reč, najpre bi trebalo početi sa davanjem voćnog soka od jabuke ili breskve, razblažen vodom u razmeri jedan prema jedan, jer se ove voćke dobro vare.

Kada se dete navikne mogu da uslede i kaše ili pire od voća.

- U ovoj fazi detetu bi trebalo davati samo jabuku, breskvu, bananu i krušku. Sve ostalo voće osim banane trebalo bi blago da se skuva, samo da bi malo omekšalo.

Maline, kupine i jagode ne bi trebalo davati detetu dok ne navrši godinu dana, dok sa citrusima može da se počne i ranije.

- Nekada se i citrusno voće savetovalo tek posle navršenih 12 meseci, međutim sada i ranije mogu da se uvedu razblaženi sokići sa citrusima, naravno ako ih beba prihvata.

Iako se većina roditelja plaši alergijske rekacije na povrće, a naročito na voće, doktor Jonev tvrdi da je taj zdravsteni problem kod odojčadi redak:

- Problemi koji mogu da se jave sa uvođenjem povrća i voća u ishranu su najčešće vezani za pojavu retke stolice, nadutost stomačića i pojavu grčeva. Oni se spontano prevazilaze, iz dana u dan. Ipak, da bi roditelj bio siguran važno je da voće i povrće uvodi postepeno da bi pratio kako dete reaguje i kako podnosi koju namirnicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije