AMERIČKA VOJSKA HOĆE BAZU NA MESECU: Evo kako to planiraju da izvedu, roboti će biti ključni za osvajanje svemira

Novosti online

01. 10. 2020. u 11:22

AMERIČKE svemirske snage razmatraju mogućnost lansiranja trupa u svemir, pa i uspostavljanje lunarne baze, iako će do tada verovatno proći mnogo godina.

АМЕРИЧКА ВОЈСКА ХОЋЕ БАЗУ НА МЕСЕЦУ: Ево како то планирају да изведу, роботи ће бити кључни за освајање свемира

Foto: Depositphotos

Govoreći na svemirskoj konferenciji vazduhoplovstva AFVERKS Engejdž, komandir američke svemirske komande Džon Šo potvrdio je u utorak da će „u jednom trenutku poslati ljude u svemir“, piše Futurism.

- Oni će operisati iz komandnog centra negde u mesečevoj orbiti ili negde drugde - dodao je on.

Vest dolazi nakon što su se NASA i Američke svemirske snage prošle nedelje formalno udružile oko brojnih ciljeva, od svemirskih letova do planetarne odbrane.

Šo je dao dva glavna razloga zbog kojih je bilo koja baza na Mesecu i dalje samo teorija. Kao prvo, svemir nije baš "gostoljubivo" mesto za ljude.

- Druga važna stvar je što smo sve bolji u razvijanju svemirske robotike“, rekao je on.

- Najbolji roboti koje su ljudi ikada napravili su verovatno sateliti, bilo oni koji istražuju druge planete, ili koji rade u Zemljinoj orbiti.

Umesto da trupe budu stacionirane na Mesecu, mnogo je verovatnije da će taj posao u dogledno vreme obavljati roboti.

- Imaćemo veliki broj automatizovanih i autonomnih sistema koji rade u zemljinoj i mesečevoj orbiti u godinama pred nama, a koji će obavljati aktivnosti nacionalne bezbednosti u svemiru - rekao je Šo.

Svemirske snage već proučavaju da li je uopšte moguće imati stalno vojno prisustvo na Mesecu. Ranije ove godine, NASA se pridružila američkim svemirskim snagama da bi proučila da li fuzioni pogon može biti rešenje za pokretanje takve baze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)