RUSIJA RAZVIJA SISTEME ZA UPRAVLJANJE HILJADAMA SATELITA: Virtuelni superkompjuter će kontrolisati i servisirati čitavu mrežu

Tanjug

22. 11. 2020. u 13:49

HOLDING "Ruski svemirski sistemi" saopštio je da trenutno radi na stvaranju sistema kontrole grupa satelita koji će biti zasnovan na veštačkoj inteligenciji.

РУСИЈА РАЗВИЈА СИСТЕМЕ ЗА УПРАВЉАЊЕ ХИЉАДАМА САТЕЛИТА: Виртуелни суперкомпјутер ће контролисати и сервисирати читаву мрежу

Foto: Depozit fotos

Reč je o samoregulativnoj tehnologiji za kontrolu grupa satelita sa elementima veštačke inteligencije i minimalnim učešćem ljudskog faktora, što će u budućnosti omogućiti automatizaciju kontrole satelitskih sazvežđa i hiljada svemirskih letelica, navela je pres služba holdinga.

Automatizovani kompleks koji se nalazi na zemlji sada sprovodi do dve hiljade kontrolnih sesija svakog dana. Današnje tehnologije zahtevaju servisiranje svakog uređaja zasebno, ali ova tehnologija ima svoja ograničenja i povećanje grupa "stvara veću verovatnoću za kolaps", prenosi Sputnjik.

Karakteristika nove tehnologije biće prelazak sa pojedinačne kontrole svemirskih letelica na kontrolu sistemskog efekta čitave orbitalne grupe.

- Kako bi se povećale mogućnosti samoregulacionog sistema za veće grupe satelita, planirano je da se koristi tehnologija GRID sistema stvaranjem globalnog 'virtuelnog superkompjutera', koji nastaje kombinovanjem računarske snage automatizovanih sistema upravljanja i satelita u jedinstvenu mrežu - kaže se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)