DA LI I VI VERUJETE U OVO? Četiri zablude o internet opciji koju svi koristimo

Novosti online

28. 11. 2020. u 00:33

MNOGI internet pregledači imaju opciju za „privatno surfovanje“, na „Gugl“ je to „Inkognito mod“, dok je na „Mozili“ to „Privatni brauzing“.

ДА ЛИ И ВИ ВЕРУЈЕТЕ У ОВО? Четири заблуде о интернет опцији коју сви користимо

Foto: Tanjug/AP

Iako pomažu da prikrijete svoju aktivnost od drugih ljudi, ne čine vas nevidljivim! Zato je „Mozila“ rešila da pojasni korisnicima šta znači „Privatni brauzing“, te je ta kompanija odlučna da razbije zablude.

1) „Privatni brauzing“ vas čini anonimnim na internetu.

Realnost je ipak drugačija, pošto ona ne maskira vaš identitet ili aktivnost. Internet stranice i provajderi mogu da prikupe informacije i podatke o vašim posetama, čak i kada niste prijavljeni. Ukoliko koristite računar sa posla, vaša kompanija može da nadgleda svaku stranicu koju posetite. Ako kojim slučajem surfujete od kuće, vaša internet provajder ima pristup vašoj istoriji, prenosi portal Mondo.

2) „Privatni brauzing“ otklanja svaki trag vaše aktivnosti iz računara

Ta opcija funkcioniše tako što vam dozvoljava da pretražujete bez čuvanja šifri, kolačića, istorije u privatnom režimu. Ukoliko skinete neku datoteku preko internet pregledača, ona će ostati na vašem računaru, ali se neće pojaviti u istoriji preuzimanja „fajerfoks“ programa/aplikacije. Ako sačuvate/obeležite neku stranicu u ovom režimu, ona će ostati na vašoj listi.

3) „Privatni brauzing“ ne prikazuje istoriju pretraživanja

Ona po osnovnim podešavanjima pokazuje svaki posećen ili sačuvan sajt kada krenete da kucate u traku za internet adresu. Te stranice su sačuvane dok se gledali šta ima na internetu na normalnom režimu, ukoliko ne želite da dobijate sugestije, možete da ih ugasite tako što uđete u podešavanja, potom u Privacy and Security > Address Bar.

FOTO: Depositphotos

4) „Privatni brauzing“ će zaštiti od malvera, antivirusa i drugih „štetočina“.

Ovaj režim vas ne štiti od malvera, ukoliko sumnjate da je vaš uređaj zaražen istim, pokrenite skeniranje na antivirusu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)