OD UGLJEN-DIOKSIDA NAPRAVILI GORIVO: Pronalazak naučnika sa Oksforda, evo kako da se smanji zagađenje vazduha

D.B.M.

09. 01. 2021. u 20:50

NAUČNICI sa Univerziteta u Oksfordu su uspeli da pronađu način kako da smanje zagađenje koje izaziva vazdušni saobraćaj.

ОД УГЉЕН-ДИОКСИДА НАПРАВИЛИ ГОРИВО: Проналазак научника са Оксфорда, ево како да се смањи загађење ваздуха

Foto Tanjug

Uspeli su da pretvore ugljen-dioksid u gorivo sa nutlom emisijom otrovnih gasova. Tehnika se sastoji iz zagrevanja mešavine limunske kiseline, vodonika i katalizatora sastavljenog od gvožđa, mangana i kalijuma, kako bi se ugljen dioksid pretvorio u tečno gorivo sposobno za pogon mlaznih aviona.

Inovatori navode da je pristup jeftin, jednostavan i upotrebljava materijale kojih ima u izobilju. Gorivo je za sada proizvedeno samo u laboratorijskim uslovima i u minimalnim količinama, svega nekoliko grama, ali predstavlja veliki pomak ka proizvodnji goriva koje ne zagađuje prirodnu sredinu.

Naučnici sada traže industrijske partnere, koji bi im omogućili masovnu proizvodnju. Ako bi uspeli u tome, dobili bismo još jednu alternativu koja bi bila izuzetno atraktivna za avio prevoznike. Naime, oni se polako prebacuju na čistije energetske izvore, a za to planiraju kupovinu elektri

čnih aviona ili aviona koje rade na nekim drugim vrstama goriva. Prednost ovog metoda je što ne bi bilo potrebe da se menjaju avioni, pošto su postojeći motori u stanju da koriste CO2 za osnovno gorivo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)