SUPER METAK VOZ: Kinezi predstavili prototip najbržeg kopnenog prevoznog sredstva na svetu (VIDEO)

Tanjug

18. 01. 2021. u 21:49

PROTOTIP superbrzog voza, nazvanog „super metak voz maglev“, koji razvija maksimalnu brzinu od 620 kilometara na sat, sišao je sa proizvodne trake u Čengduu, glavnom gradu provincije Sečuan na jugozapadu Kine.

СУПЕР МЕТАК ВОЗ: Кинези представили прототип најбржег копненог превозног средства на свету (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Jutjub/New China

Sa tom brzinom, taj voz će biti najbrže kopneno prevozno sredstvo na svetu.

To je prvi voz ove vrste koji koristi visokotemperaturnu superprovodljivost maglev tehnologije (magnetna levitacija - između voza i šina ne postoji kontant pa time ni sila trenja), a u celosti je projektovan i proizveden u Kini, navodi Sinhua.

Visokotemperaturni superprovodljivi maglev voz se razlikuje od postojećih magleva koji koriste tehnologiju superprovodljivosti niskih temperatura ili normalnu provodljivu magnetnu levitaciju, a ova promena će omogućiti stabilniju vožnju voza.

Napravljen od laganih karbonskih vlakana, s „nosom“ u obliku metka i tenologijom visokotemperaturne superprovodljivosti, prototip ovog voza je kreiran da razvija maksimalnu brzinu od 620 kilometara na sat i verovatno je najbrže kopneno vozilo na svetu, ističe kineska novinska agencija.

Profesor He Čhuan je rekao novinarima na prezentaciji da bi voz mogao da postane operativan u narednih tri do deset godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili