NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

JESU LI MAKRON I ŠOLC KOPIRALI IŠINGEROV PLAN? Brojne podudarnosti sa dokumentom o dve Nemačke

С.Ровчанин Томковић
S.Rovčanin Tomković

14. 02. 2023. u 10:00

FRANCUSKO-nemački plan o dijalogu Beograda i Prištine, pod uslovom da je nezvanična verzija koja se pojavila u javnosti tačna, veoma liči na sadržaj radne varijante teksta koji se spominjao u okviru pregovora "trojke" iz 2007. godine o Kosovu i Metohiji, koji su tada i propali.

ЈЕСУ ЛИ МАКРОН И ШОЛЦ КОПИРАЛИ ИШИНГЕРОВ ПЛАН? Бројне подударности са документом о две Немачке

Foto. Printskrin

Osnova za oba dokumenta je stari Sporazum o dve Nemačke iz 1972. godine, odakle je prekopirana većina stavova, a promenjena su samo imena aktera.

Predlagači rešenja koriste iste konstrukcije poput: strane će razvijati dobrosusedske odnose, rukovodiće se poveljom Ujedinjenih nacija i međusobna spoljna pitanja rešavati mirno, nijedna od strana ne može delovati u ime druge, biće razmenjene misije, neće sputavati jedna drugu...

Da su u pitanju stare ideje, u razgovoru za "Novosti" potvrdio je i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je uz nemačkog diplomatu Volfanga Išingera, kao predstavnika Evropske unije i Frenka Viznera ispred Sjedinjenih Američkih Država, bio deo pomenutog pregovaračkog trilinga.

- Išinger je prethodnih dana ponavljao ideju o dve Nemačke koja je bila razmatrana kao opcija još 2007. godine i tada je nisu prihvatili ni Srbija ni predstavnici privremenih institucija na KiM. Ne vidim kako sada nešto slično, da ne kažem isto, može da posluži kao osnov za dogovor - istakao je ruski diplomata.

I tokom pregovora "trojke" predlozi koji su se pominjali sumirani su u konstrukciji "odložena nezavisnost. Tako se i sada tumači plan koji su ponudili Olaf Šolc i Emanuel Makron, koji predviđa da Srbija ne treba da sprečava članstvo tzv. Kosova u međunarodnim institucijama.

Tada se, kao i sada, navodilo da se Beograd neće mešati u politička pitanja na KiM, ali da će se sarađivati i konsultovati o trgovini, ekonomiji, ekologiji, borbi protiv kriminala, položaju srpske manjine, kulturne baštine, zajedničkoj granici...

- Strane će formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i obezbediti visok nivo zaštite srpskog verskog i kulturnog nasleđa, u skladu sa postojećim evropskim modelima - navodi se u nemačko-francuskom planu koji predviđa i prihvatanje pasoša.

O dokumentu Berlina i Pariza na sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji govorio je i predsednik Aleksandar Vučić. On je potvrdio neke delove ovog "non pejpera", ali i ponovio stav Srbije da ne prihvatamo članstvo tzv. Kosova u Ujedinjenim nacijama i da će se držati Ustava naše zemlje. Dodao je i da ništa nije potpisano.

Inače, posrednička trojka ocenila je 2007. godine u Badenu da strane tokom 120 dana pregovora nisu bile u stanju da postignu dogovor. Ubrzo posle toga, 2008. godine privremene institucije u Prištini proglasile su jednostranu nezavisnost lažne države mimo svih međunarodnih prava.

OKRIVILI LAVROVA ZA KRAH

NEMAČKI diplomata Išinger oglašavao se nekoliko puta od kada je u igri predlog Šolca i Makrona. On je na "Tviteru" napisao da ga raduje vest što se na osnovu predloga "trojke" iz 2007. godine raspravlja u novom obliku francusko-nemačkog plana o dijalogu:

- Nastao je iz briljantnog osnovnog ugovora Egona Bahra iz 1972. o dve Nemačke i propao je krajem novembra 2007. zbog jedne osobe - Sergeja Lavrova.

Harčenko mu je odgovorio da to nije tačno i da se ruski stav o "kosovskom pitanju uvek zasnivao na tome da rešenje treba da odgovara interesima Beograda":

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE? Evo šta su organizatori Rolan Garosa uradili Novaku Đokoviću dva i po sata pred njegov meč!