HEROJ SA KOŠARA SAŠA RADOJEVIĆ: "Srbi na Kosovu imaju manja prava sada nego pod turskom okupacijom"

Novosti online

11. 04. 2023. u 14:37

PRE 24 godine, pripadnici OVK uz podršku albanske artiljerije, NATO avijacije i instruktora napali su rejon karaule Košare na jugoslovensko-albanskoj granici. Bitka za Košare trajala je 67 dana i odnela 108 života. OVK je zauzela karaulu, ali nije uspela dublje da prodre na Kosovo, što je bio osnovni cilj napada.

ХЕРОЈ СА КОШАРА САША РАДОЈЕВИЋ: Срби на Косову имају мања права сада него под турском окупацијом

Foto: J. Ćosin/Printscreen/RTS

Zastavnik prve klase Saša Radojević, koji je tada bio zamenik komandira karaule Košare, navodi da je ta generacija vojnika koja je sprečila kopneni napad na SRJ bila na pravoj strani istorije.

- Sa 19 godina sam primio dužnost zamenika komandira granične kraule Košare po završetku srednje vojne škole. Dakle, i vojnici su bili tih godina, to je ta generacija vojnika koja je dobila bitku za Košare i sprečili kopneni napad za SRJ. Svi koji smo učestvovali u odbrani od NATO agresije imamo patriotski kod da branimo nešto što vam, ne samo po Međunarodnom javnom pravu i Ustavu pripada, već i po nebeskim pravima. Bili smo na pravoj strani, branili smo nešto što smo morali da odbranimo - izjavio je Radojević.

On je spomenuo spremnost jugoslovenske vojske, pa je rekao da tamo gde nema vojske, srpski narod je obespravljen, aludirajući na situaciju na Kosovu.

- Kada je reč o vojsci Jugoslavije, ona uopšte nije bila iznenađena napadom, a pogotovo graničari na karauli Košare. I pogotovo ako se uzme u obzir da smo uspešno završili zadatak, svoju funkcionalnu nadležnost i ustavnu obavezu. Ali ne samo to, naša vojska je otišla korak dalje, te je uspela da odbrani i Međunarodno javno pravo koje je tada bilo napadnuto i ranjeno. Pogledajte i danas, tamo gde nema naše vojske, narod je obespravljen. Posebno je obespravljen na mojoj rodnoj Metohiji - rekao je Radojević, i dodao:

- Narod nema ni osnovna ljudska i elementarna prava. Nemaju čak ni ona prava koja su Srbi imali pod okupacijom Turske.

(Kurir)

BONUS VIDEO: ZAPLAKAO SAM KAD SE SIJALICA UPALILA - Junak sa Košara posle osam godina dobio struju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (13)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)