VUČIĆ SE SASTAO SA BILSTREMOM: "Jako važan partner - zahvalni smo švedskim investitorima" (VIDEO)

Novosti Onlajn

19. 04. 2023. u 07:54 >> 12:13

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Švedske Tobijasom Bilstremom, da je ova zemlja izuzetno važan partner Srbiji, najveći ekonomski partner od svih nordijskih zemalja.

ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА БИЛСТРЕМОМ: Јако важан партнер - захвални смо шведским инвеститорима (ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Nakon susreta u zgradi Generalnog sekretarijata, Vučić i Bilstrem su se obratili medijima.

Obraćanje Vučića

- Švedska je jako važan partner našoj zemlji. Mi smo prethodnih 10 godina učetvorostručili sa Švedskom našu trgovinsku razmenu, a 2022. je bila rekordna od 629 miliona evra, sa značajnim povećanjem srpskog izvoza zbog investicija iz EU. U prva dva meseca ove godine imamo dodatno povećanje trgovinske razmene od oko 17,8 odsto, posebno našeg izvoza u Švedsku koja je jedna od namoćnijih privreda EU. Verujem da ćemo ove godine preći tu cifru od 800 miliona, a uskoro i milijardu evra trgovinske razmene. Zahvalni smo švedskim investitorima koji zapošljavaju srpske radnike. Govorili smo i o srpskoj dijaspori koja predstavlja most između naših naroda - istakao je Vučić.

- Gospodin Bilstrem je posebno instistirao na tome da Srbija uvede sankcije Ruskoj Federaciji, ja sam, razumevajući poziciju Švedske, rekao da i nas mora neko da razume. Mi čeznemo da ostanemo vojno neutralni. Baš taj blok je 1999. napao našu zemlju, bez saglasnosti SB UN. Što se tiče evropskog puta Srbije, mi smo uvek bili zahvalni Švedskoj na toj podršci - naveo je predsednik.

Foto: Tanjug

O situaciji na KiM

- Govorili smo i o situcaji na KiM. Ponovio sam da će Srbija ispuniti ono što smo rekli, ali da Srbija neće da podrži članstvo Kosova u UN i specijalizovanim agencijama i institucijama. O tome sam obavestio sve na kugli zemaljskoj. Danas je 10 godina od usvajanja Briselskog sporazuma, kada formirate ZSO, tek kada to ispunite, mi ćemo svoj deo posla da ispunimo. Nema igre oko toga. To je obaveza koja postoji iz 2013. godine. Mi u Srbiji nismo toliko glupi. Imali smo prilike da naučimo od svih kako to izgleda u svetu. Čekamo da ispunite ono što su vaše obaveze, onda ćemo da prionemo na posao i pokažemo koliko smo pouzdan partner i koliko želimo da učinimo ono za šta smo dali javnu reč - kazao je Vučić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

- Razumeli smo sve poruke Švedske, od toga da moramo da uvedemo sankcije, do toga kako treba da se ponašamo u odnosu sa Prištinom. Mi smo nezavisna i suverena država, donosićemo odluke na takav način. Hvala na otvorenosti i iskrenosti. Sve najbolje želim Švedskoj i vašem narodu - rekao je predsednik Vučić.

Zahvalio je Švedskoj što se još 2009. godine zalagala za viznu liberalizaciju za Srbiju.

Foto: Tanjug

Obraćanje Bilstrema

Tobijas Bilstrem izjavio da je sa predsednikom Vučićem razgovarao, između ostalog, o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

- Beograd je prva stanica na putovanju u regionu. Sa predsednikom Vučićem sam razgovarao o odnosima u regionu, reformama, situaciji u Ukrajini. Oko 130 hiljada lica sa srpskim korenima živi u Švedskoj, švedske kompanije posluju u Srbiji. Verujem da će učesnici na političkoj sceni Srbije ostati na putu ka EU. Hvala što ste me tako srdačno primili  - kazao je Bilstrem.

On je izneo i podatak da je u švedskim kompanijama u Srbiji zaposleno oko 10.000 građana.

BONUS VIDEO: VUČIĆ U RAŠKI - Predsednik sa Srbima sa KiM

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (1257)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar