NA NEKIM MESTIMA BEZ IJEDNOG GLASAČA: Biračka mesta na severu Kosova i Metohije – novinarske ekipe, policija, KFOR i prazne kutije (FOTO)

Dragana ZEČEVIĆ

23. 04. 2023. u 11:50 >> 11:53

PRAZNE glasačke kutije i biračka mesta. Novinarske ekipe koje izveštavaju o praznim kontejnerima koji predstavljaju biračka mesta, takozvana kosovska policija i KFOR koji nadgleda te limene kutije.

НА НЕКИМ МЕСТИМА БЕЗ ИЈЕДНОГ ГЛАСАЧА: Бирачка места на северу Косова и Метохије – новинарске екипе, полиција, КФОР и празне кутије (ФОТО)

Foto: D. Zečević

Ovo su slike današnjih vanrednih parlamentarnih izbora na severu Kosova i Metohije koje su raspisale privremene prištinske institucije, a koje Srbi bojkotuju.

Osim na biračkom mestu kod Tri solitera u Kolašinskoj ulici nedaleko od glavnog Ibarskog mosta u severnoj Mitrovici gde su brojne novinarske ekipe kako srpskih tako i albanskih medija slikale kontejner sa članovima Izborne komisije i na biračkom mestu kod autobuske stanice u severnoj Mitrovici ispred kontejnera bili su samo članovi izborne komisije. Bez ijednog birača, dok u pozadini u dva vozila sede vojnici KFOR-a, a ispred policijskog vozila dežura nekoliko pripadnika takozvane kosovske policije.

Foto: D. Zečević

Dva glasača zatekli smo kako izlaze iz biračkog mesta u albanskoj školi Isa Boljetini u albanskom selu Lipa (na albanskom Keljmendi) u opštini Zvečan gde na oglasnoj tabli za odbornike u lokalnom parlamentu stoje imena dve porodice Keljmendi i Peci.

Foto: D. Zečević

I dok ispred škole takođe dežura policija ista je slika i u susednom albanskom selu Žaže, dok na skretanju za ovo selo iz pravca magistralnog puta Mitrovica-Leposavić pored „biračkog kontejnera“ samo troje članova biračke komisije. Nedaleko od njih policijski auto, a kako nam nezvanično reče član komisije iz civilnog sektora do deset sati na ovom biračkom mestu nije bilo ni jednog glasača.

Da Srbi bojkotuju ove izbore vidljivo je na svakom koraku jer su ulice u severnoj Mitrovici uglavnom prazne za razliku od kafića u kojima sede mladi, koje takođe ovi izbori ne zanimaju.

Pored jedinog srpskog kandidata za opštinu Zvečan Slađane Pantović koja je na biračko mesto došla u pratnji policije i koja je jedina glasala na ovom biračkom mestu, u „trci“ za ove izbore bez birača je i devet kandidata iz albanske i bošnjačke zajednice koji su takođe, kako u šali komentarišu novinari koji prate ove izbore - jedini sigurni glasači.

Osim takozvane kosovske policije i KFOR-a na putevima severa Kosmeta primetna su i vozila Euleksa, a snimanje samih biračkih mesta novinarima nije dozvoljeno, zbog čega su se i albanske novinarske ekipe raspravljale sa članovima biračkih komisija.

Inače, prema nezvaničnim saznanjima brojnih nevladinim organizacijama sa severa onemogućeno je praćenje ovih izbora, koji su kako ocenjuju brojni sagovornici iz nevladinog sektora „izbori na silu“ i bez biračkog tela.

Srpska lista pozvala na bojkot

Najveća politička partija Srpska lista pozvala je na bojkot izbora jer nisu kako smatraju ispunjeni osnovni zahtevi Srba upućeni vlastima u Prištini a to je formiranje ZSO i povlačenje specijalaca Rosu sa severa.

- Jasno je da ovi izbori ne mogu imati legitimitet, jer je očito da gotovo niko do Srba na ovim izborima koje Priština organizuje uz duge cevi i u kontejnerima kako bi pokazala da je osvojila sever, neće glasati - ističu sagovornici "Novosti" iz nevladinog sektora sa severa Kosova i Metohije Inače, na ovim izborima u sve četiri opštine glasa se za gradonačelnike a u opštinama Leposavić i Zvečan i za odbornike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)