KURTI RUŠI STATUT ZSO DA IZAZOVE NOVI SUKOB: Na poslednjoj rundi dijaloga pokazao da želi podizanje tenzija

S. Rovčanin Tomković

04. 05. 2023. u 13:17

NACRT Statuta Zajednice srpskih opština koji je preksinoć Upravljački tim, sastavljen od Srba sa Kosova i Metohije, predstavio u Briselu tokom runde dijaloga, pisan je na osnovu Prvog sporazuma o principima koji uređuju normalizaciju odnosa iz 2013. i Opštih principa iz 2015. godine koje je parafirala i Priština. Ipak, to očigledno lažnoj državi ne znači ništa, jer ga je premijer privremenih institucija Aljbin Kurti odmah odbacio, a juče ujutru i raspustio Upravljački tim koji je prethodno postavila upravo tzv. Vlada Kosova.

КУРТИ РУШИ СТАТУТ ЗСО ДА ИЗАЗОВЕ НОВИ СУКОБ: На последњој рунди дијалога показао да жели подизање тензија

Tanjug

Tokom sastanka u Briselu bez zadrške, Kurti i pregovarač Besnik Bisljimi, govorili su da im smetaju maltene sve tačke koje uređuju položaj Zajednice, prava i dužnosti, delokrug rada, nadležnosti, finansiranje, predviđaju simbole... Ali, posebno su naglasili delove Statuta koji ih "žuljaju".

Pod fatamorganom "nove Republike Srpske na Kosovu", koju obilato pothranjuju pojedini zapadni krugovi, Kurtiju je najviše smetao član 2 u kojem se govori o teritoriji koju bi zahvatala ZSO i njeni "simboli državnosti", kako on to tumači, odnosno pravo na zastavu, grb i himnu i administrativno sedište koje bi bilo u Severnoj Mitrovici.

Osim toga, "oči mu bode" i član 16 koji podrazumeva da Zajednica upravlja javnom imovinom i dobrima, infrastrukturom, prirodnim resursima. Takođe, nije mu po volji ni stavka pod odredbom Imovina i prihodi Zajednice gde se precizira i pravo ZSO da dobija novac iz budžeta Srbije. Delegaciji Prištine ne sviđa se ni član 54 u kojem piše da dobrima u opštoj upotrebi (putevi, mostovi, tuneli, pruge, ulice, parkovi...), a koji se nalaze na teritoriji ZSO, upravlja Zajednica.

Kurti je brže-bolje juče na "Tviteru" objavio svoju "viziju" statuta Zajednice srpskih opština koja, prema njegovoj zamisli, treba da bude "neteritorijalan projekat" i da priznaje "ustavne karakteristike Republike Kosovo". Premijer privremenih prištinskih institucija ni po jednom dogovoru i dokumentu nema pravo da piše statut ZSO, već je to isključivo posao Upravljačkog tima.

Vučić: Prozreli smo trik

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da se, kada se radi o KiM, velika opasnost nadvija nad Srbijom i to "bez naše krivice". On je otkrio da je sastanak u Briselu bio trik da se Srbija "navuče" da prizna Kosovo i defakto i de jure.

- Pokušali su da se napravi vrsta novog implementacionog plana sa tačkom 1 - predstavljanje statuta, tačka 2 - da ih pustimo u međunarodne organizacije, tačka 3 - da tek onda formiraju ZSO. To sam odbio, jer je to sve suprotno od onoga o čemu su govorili ranije.

Predsednik je kazao da je Kurti odbio prelazno rešenje u kome oni 28. maja ne bi zauzimali kancelarije na severu.

- Mislio sam da je to idealna prilika za Kurtija da se izvuče, a onda sam shvatio da je to plan za proterivanje Srba sa KiM.

Kurtijev "projekat" predviđa obezbeđivanje "direktnog kanala komunikacije sa vladom u Prištini", pored ostalog, kako kaže, kroz učešće u Konsultativnom veću zajednica. Predviđa se i mogućnost da se ZSO finansira iz budžeta vlade u Prištini, međunarodnih organizacija, institucija trećih zemalja i donacija, pored ostalog, kako stoji u dokumentu, i iz Srbije, a sve to "mora da prođe kroz procedure i propise ministarstva finansija Kosova". On zahteva da statut ZSO "u potpunosti priznaje ustavne karakteristike Republike Kosovo, kao što su poštovanje nezavisnosti, jedinstvo institucionalnog sistema, teritorijalni integritet".

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da je jasno da Kurti ne želi formiranje ZSO, ni mir, te da postoji bojazan kako će se dalje razvijati situacija u pokrajini, pogotovo posle izbora na severu koje su Srbi bojkotovali.

Lajčak minira dokument

KADA je konačno došlo na red da se, posle deset godina, predstavi nacrt statuta ZSO, u njegovo miniranje uključio se i specijalni izvestilac Evropske unije Miroslav Lajčak.

On je poslednjih dana često ponavljao da ne može da se stvori nešto što nije već testirano u Evropi i da sve mora da bude u skladu sa evropskim standardima.

- Opasnost vidim u izjavama specijalnog predstavnika EU. Ono što stoji u Briselskom sporazumu su evropski standardi, sve je već napisano, dogovarano i ispregovarano, jer da je drugačije to bi značilo da je prethodna garnitura na čelu sa Ketrin Ešton radila kontra evropskih standarda - kaže Suzana Grubješić.

- To je bio i prvi utisak predsednika Aleksandra Vučića i visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku Đozepa Borelja koji je rekao da su na severu KiM otvoreni putevi za nekakve nove krize. Sa prištinske strane postoji negiranje svega dogovorenog sporazumima iz 2013. i 2015. godine kada je reč o formiranju ZSO. Jasno je da Kurti ne želi razgovore, već nove sukobe.

On je dodao da je sada na međunarodnoj zajednici da izvrši pritisak na Prištinu, pa "da vidimo da li će možda ona drugačije sagledavati stvari, jer bez razgovora i sa ovakvim represivnim ponašanjem Kurtija ne vidim kako možemo dalje".

Borelj Kurtiju: izazivaš rat!

PREMA saznanjima "Novosti", šef evropske diplomatije Đozep Borelj ukazao je na sastanku u Briselu Kurtiju da rizikuje izbijanje rata ako 28. maja, kako je planirao, preuzme kontrolu nad opštinama na severu KiM.

Naime, to je rok kada je ističe rok za preuzimanje vlasti u lokalnim samoupravama. Posle izbora na severu na koje je izašlo samo 3,4 odsto ljudi, tj. oko 1.500 Albanaca i 13 Srba, za mesta gradonačelnika izabrani su Albanci, i pored toga što Srbi čine ogromnu većinu stanovnika.

Istakao je da je "jednostrana i protivpravna odluka Prištine da raspusti Upravljački tim koji je izradio nacrt Statuta ZSO, na šta nema pravo":

- Mandat Upravljačkog tima se ne završava predstavljanjem Nacrta Statuta ZSO, već Upravljački tim ima važnu ulogu u samom procesu formiranja, sve do uspostavljanja Zajednice.

Poređenje

ŠEF kabineta predsednice privremenih prištinskih institucija Vljose Osmani, Bljerim Velja, ocenio je da nacrt Statuta ZSO "veoma liči na Statut Vojvodine" i da je "namera Beograda da poništi prištinske institucije".

- Cilj Beograda je izgleda da ponovo konstituišu autonomnu vlast Srbije na KiM, kao u Vojvodini, sa ciljem da se ponište prištinske institucije. Ovaj nacrt Statuta neće proći - kazao je Velja.

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić istakla je da Priština ne može da izbegne obavezu da formira ZSO i da nije u pitanju "Vučićev nacrt".

- Sve je rađeno u skladu sa briselskim sporazumima, sa principima zajednice i sve je poznato i 1.000 puta ispričano za ovih 10 godina. To nije nikakav Vučićev nacrt Statuta, radilo se onako kako Briselski sporazum podrazumeva, a to što Priština od kada su došli na vlast ne priznaje sporazum, to je druga strana medalje - istakla je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (218)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)