A JABUKOVAC, A VELIKA IVANČA? NIJE IH INTERESOVALO: Danas zovu na proteste i traže ostavke, a dok su bili na vlasti masakri ih nisu zanimali

Novosti online

08. 05. 2023. u 11:10

POSLANICI grupa Ujedinjeni, Narodna stranka, Zeleno-levi klub, Moramo-Zajedno i Demokratske stranke najavili su proteste za ponedeljak, dan nakon što će proći trodnevna žalost u Srbiji nakon tragedije koja se dogodila trećeg maja.

А ЈАБУКОВАЦ, А ВЕЛИКА ИВАНЧА? НИЈЕ ИХ ИНТЕРЕСОВАЛО: Данас зову на протесте и траже оставке, а док су били на власти масакри их нису занимали

Foto: Tanjug

Njihovi zahtevi su brojni, a odražavaju želju za kontrolom medijskog sadržaja i slobodnog novinarstva u Republici Srbiji pod izgovorom "protivljenja nasilju".

Za najavljene proteste dela opozicije poslužila je tragedija koja se dogodila u sredu, kao i druga koja je usledila dan kasnije - dve masovne pucnjave za manje od 48 sati, čije su razmere nesagledive i sada služe za političko potkusurivanje ove opozicione grupe.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući u Dnevniku RTS-a ukazao je na licemerje opozicije, te podsetio na masovne zločine koji su se dešavali u Jabukovcu, Leskovcu i Velikoj Ivanči, ali i na činjenicu da  tada niko zbog toga nije organizovao masovne demonstracije i tražio ostavke.

- Govorite o ostavkama, pa što niste podneli ostavke kao gradonačelnici 2013. godine, kada se to dogodilo u Beogradu. Što niste podneli u Negotinu, bilo gde? Nije vas interesovalo.

Dakle, članovi današnje opozicije, isti oni koji danas zovu na proteste, nisu to činili 2013. godine, kada se dogodilo masovno ubistvo u Velikoj Ivanči, niti je tada bilo ko organizovao masovne proteste.

Podsetimo, te 2007. u julu meštanin Jabukovca Nikola Radosavljević, naoružan lovačkom puškom, ubio je devet osoba, a teško ranio dve. On je pre krvavog pira pretukao svoju suprugu, a zatim skočio u bunar s namerom da se ubije. Međutim, komšija ga je izvukao iz bunara i pružio mu pomoć. Posle nekoliko minuta, Radosavljević je otišao do svoje kuće i uzeo pušku. Uputio se prema selu i najpre ubio tri osobe - Veljka Đorđevića (58), njegovog sina Dragana (22) i taštu Marinu Kutkurenović (75). Zatim je usmrtio još šest osoba - supružnike Draginju (55) i Branislava Borongića (57), Persu Banković (37), Branislava Badejevića (30), Srđana Bađikića (15) i Aniku Čogić (62). Teško je ranio Sinišu Bađikića (36) i Vanucu Baderević (70).

Neuropsihijatri su utvrdili da Radosavljević pati od akutne paranoidne psihoze s osećajem ugroženosti i stalnim umišljajem kako neko hoće da mu naudi, koji su pratile sumanute ideje o magiji, u ovom slučaju vlaškoj magiji, te je smešten iza rešetaka zatvorske bolnice u Beogradu kao neuračunljiv.

Bez poziva na proteste 2013.

U Velikoj Ivanči 2013. godine dogodio se stravičan masakr kada je Ljubiša Bogdanović (60) u ranu zoru ubio svojih trinaestoro komšija i rođaka. Na mestu gradonačelnika Beograda tada se nalazio Dragn Đilas te dana nije uputio poziv na proteste a povodom te tragedije.

Pet godina ranije, na vrhuncu moći DOS-a, u Leskovcu je Dragan Čedić iz automatske puške ubio sedmoro ljudi. Njegovo telo je pronađeno mesec dana posle masakra u obližnjoj šumi, a utvrđeno je da je počinio samoubistvo.

Opozija danas traži oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi, smenu članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i rukovodstva Radio-televizije Srbije (RTS). Među zahtevima su i smene ministra policije Bratislava Gašića, ministra prosvete Branka Ružića i šefa Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima