MEMORANDUM O SARADNJI PARLAMENATA SRBIJE I AZERBEJDŽANA: Orlić ugostio Sahibu Gafarovu

Novosti online

25. 05. 2023. u 16:33

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić potpisao je danas sa prof. dr Sahibom Gafarovom, predsednicom Narodne skupštine Republike Azerbejdžan, Memorandum o razumevanju između dva parlamenta.

МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ ПАРЛАМЕНАТА СРБИЈЕ И АЗЕРБЕЈЏАНА: Орлић угостио Сахибу Гафарову

parlament

Sagovornici su se saglasili da će Memorandum podstaći jačanje ukupne parlamentarne saradnje na svim nivoima, te da predstavlja još jednu potvrdu prijateljstva između Srbije i Azerbejdžana.

Dr Orlić je, tokom sastanka sa predsednicom Gafarovom, istakao da njena poseta Beogradu ima istorijski karakter, a da je posebno značajno to što se realizuje neposredno nakon njihovog susreta u Bakuu, gde je učestvovao na posebnoj sednici Mili Medžlisa. 
Sagovornici su potvrdili i da su nedavne uzajamne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Azerbejdžan Ilhama Alijeva, kao i njihovo međusobno poštovanje, dali snažan impuls intenziviranju i produbljivanju sveobuhvatnih bilateralnih odnosa i strateške saradnje.
Predsednica Parlamenta Azerbejdžana je ocenila da se odnosi dve zemlje razvijaju dinamično, zasnovani na tradicionalnom prijateljstvu i međusobnom razumevanju. Potvrdila je da Azerbejdžan, kao i do sada, nastavlja da podržava teritorijalni integritet i suverenitet  Srbije, na čemu je dr Orlić zahvalio.

- Posebno bih zahvalio Azerbejdžanu na principijelnom stavu prilikom nedavnog glasanja u Savetu Evrope o  pokretanju procedure za razmatranje zahteva tzv. „Kosova“ za članstvo, što smatramo činom iskrenog prijateljstva - rekao je dr Orlić, iskoristivši priliku da predsednicu Gafarovu detaljno informiše o izuzetno teškoj situaciji na KiM, svakodnevno ugroženoj bezbednosti srpskog naroda i uzurpiranoj vlasti u opštinama u kojima žive Srbi, što jasno govori o namerama Prištine da izazove konflikt i otvoreni sukob.

Predsednici skupština Srbije i Azerbejdžana potvrdili su opredeljenost da dve zemlje i u budućnosti deluju u pravcu daljeg razvoja i unapređenja uzajamno korisne saradnje, posebno na ekonomskom i energetskom planu, kao i u oblastima kulture, obrazovanja i sporta.  
  Sastanku sa predsednicom Parlamenta  Azerbejdžan pristustvovali su potpredsednica NS RS Sandra Božić, predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Azerbejdžan Dušan Marić, predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Turskom Muamer Bačevac, kao i Marina Raguš, zamenik predsednika Odbora za spoljne poslove. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!