OD ALIŠE I ALIBI ZA PROGON HITNE POMOĆI: Izjava britanske parlamentarke poslužila za novi udar

D. Z.

08. 07. 2023. u 08:12

PRIŠTINSKA policija ponovo je zaustavila sanitetsko vozilo, iz srpskog zdravstvenog sistema, u mestu Grabovac, u Opštini Zvečan.

ОД АЛИШЕ И АЛИБИ ЗА ПРОГОН ХИТНЕ ПОМОЋИ: Изјава британске парламентарке послужила за нови удар

Foto: Printscreen/Jutjub

Time je samo nastavljena serija direktnih udara na zdravlje i živote Srba na Kosovu i Metohiji, jer izvršioci naloga premijera lažne države Aljbina Kurtija kompletno pretresaju vozila na administrativnim prelazima, oduzimaju dragoceno vreme, maltretiraju pacijente koji su pošli po terapiju u centralnu Srbiju ili se vraćaju, zaplenjuju lekove i medicinski materijal...

Najnoviji slučaj zaustavljanja medicinara dogodio se samo nekoliko dana pošto je šefica spoljnopolitičkog odbora britanskog Parlamenta Ališa Kerns plasirala laž o švercu oružja iz centralne Srbije sve do hramova Srpske pravoslavne crkve na KiM, i to sanitetskim vozilima.

Neistina je brzo raskrinkana, Kfor je saopštio da nema dokaza za te tvrdnje, ali su reči Kernsove postale dodatan alibi Kurtiju za nastavak akcije protiv srpskog zdravstvenog sistema. Jer, ima izgovor - pretražuju se vozila u potrazi za oružjem?! Naruku mu ide i ćutanje Velike Britanije o izjavi njihove parlamentarke.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da prištinske vlasti, osim što urušavaju SPC, direktno udaraju na zdravstveni sistem Srba, tako što svako sanitetsko vozilo zaustavljaju, obijaju ambulante i traže bilo šta da okrive Srbe. To je posebno bilo vidljivo u periodu korone, pa je u januaru 2021. inspekcija upala u Dom zdravlja u Štrpcu, maltretirala radnike i otimala vakcine.

Te godine u aprilu obijena je ambulanta Gojbulja, u opštini Vučitrn, istog meseca na meti je bila ambulanta u Partešu. U julu 2022. tzv. kosovska policija je prilikom hapšenja za navodni šverc robe pretukla Srbina iz Leposavića, a vozilo Hitne pomoći koje je stiglo na mesto događaja su najpre pretresali, pa zabranili intervenciju.

Pripadnici ROSU su 2. avgusta kidnapovali Dejana Spahića i sanitetsko vozilo kojim je prevozio infuziju i lekove iz Doma zdravlja u Leposaviću ka Kliničko-bolničkom centru. Oduzeti su svi lekovi i medicinski materijal. Zdravstvena ustanova je kažnjena sa više od 11.000 evra, vozač sa oko 1.000, dok je 150 evra bio navodni prekršaj "dopremanja lekova bez carinskog pečata".

Crna serija je nastavljena i oktobra 2022, kada je sa dva oklopnjaka, usred noći, zaustavljeno vozilo Hitne pomoći u Zubinom Potoku, izbačeni vozač i pacijentkinja, inače, srčani bolesnik. U januaru ove godine na Jarinju je zadržan sanitet sa KM tablicama u kome je bio pacijent. Prošlog meseca zaustavljen je sanitet kod Vučitrna, koji je pretresan, iako je prevozio povređene osobe. Pre tri dana tzv. kosovska policija je zaplenila lekove iz apoteke u Prizrenu, dopremljene iz centralne Srbije...

Direktor Kliničkobolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici dr Zlatan Elek kaže, za "Novosti", da udari na službu Hitne pomoći traju mesecima, a posebno od upada specijalnih jedinica tzv. kosovskepolicije na sever KiM:

- Zabranjuju kretanje vozilima sa KM tablicama, a sve sanitete zaustavljaju na administrativnim prelazima, i na policijskim punktovima. Pretresaju, bez obzira na to da li su vozila pod rotacijom i da li su u njima životno ugroženi pacijenti. I tokom svih rigoroznih kontrola nikada ni u jednom sanitetu nije pronađeno bilo kakvo oružje.

Zabrane i za prolaz lekova

PREMA rečima dr Zlatana Eleka, zabrana prolaska robe iz centralne Srbije na KiM posebno pogađa zdravstvene ustanove, jer je onemogućeno dopremanja lekova i sanitetskog materijala: - Našoj ustanovi koja, osim ljudi sa severa KiM, leči pacijente i iz ostatka KiM, preti humanitarna katastrofa ukoliko nastave sa zabranama. Uprkos apelima međunarodnoj zajednici da se to spreči, zasad niko ne reaguje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (21)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)