BRITANSKI POSLANICI KOD ORLIĆA: Izjava Ališe Kerns o švercu oružja na KiM njen stav, ne i britanske vlade

Novosti online

10. 07. 2023. u 13:47

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa delegacijom Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva, koju čine predsednica Svepartijske parlamentarne grupe za Srbiju Džeki Dojl Prajs, kopredsedavajući Grupom lord Renard, kao i istaknuti poslanici Metju Oford, Tan Desi i Ven Dejvid, a među glavnim temama bila je izjava poslanica Ališa Kerns koja je optužila Srpsku pravoslavnu crkvu da švercuje oružje na Kosovu i Metohiji kolima hitne pomoći.

БРИТАНСКИ ПОСЛАНИЦИ КОД ОРЛИЋА: Изјава Алише Кернс о шверцу оружја на КиМ њен став, не и британске владе

Parlament

Predsednik parlamenta Vladimir Orlić ukazao je na oštre reakcije i opravdanu ogorčenost javnosti u  Srbiji zbog teških optužbi Kernsove.

- Njene reči je odmah demantovao KFOR. Važno je da tako flagrantnih primera neodgovornosti ne bude a da, kada do njih dođe, dobiju jasnu osudu - poručio je Orlić. Poslanici Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva poručili su da izjava Ališe Kerns oslikava isključivo njen lični stav, nikako zvanični stav Parlamenta UK ili Vlade UK. Naglasili su da u  Srbiju dolaze kako bi radili na jačanju veza sa našom zemljom, njenoj promociji u UK, kao i promociji sveobuhvatne saradnje i prijateljstva. 

Na agendi razgovora našla se i tema ekonomske saradnje koja beleži trend rasta, ali u okviru koje, kako su zajednički konstatovali, postoji prostor za unapređenje. Takođe, bilo je reči i o saradnji u oblasti energetike, infrastrukture i investicija.  
Predsednik parlamenta se tokom razgovora osvrnuo i na tešku situaciju u južnoj srpskoj pokrajini, kao i na otvoreni teror koji nad srpskim narodom sprovodi Aljbin Kurti. Podsetio je da režim u Prištini sprečava da Srbi dobiju hranu i lekove, te da svakodnevno povlači opasne poteze sa namerom da izazove otvoreni sukob.

- Predsednik Republike Aleksandar Vučić najavio je da će tražiti sastanak sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, a zatim i hitnu sednicu SB UN. Važno je da svi razumeju težinu situacije, jasno osude Kurtijevo ponašanje i da učine sve da dođe do deeskalacije na KiM - rekao je Orlić.

Britanski parlamentarci su poručili da prate dešavanja u regionu, te da će Ujedinjeno Kraljevstvo ostati posvećeno očuvanju mira i stabilnosti u ovom delu Evrope.

Sagovornici su tokom sastanka razgovarali o nastavku unapređenja sveukupnih bilateralnih odnosa, kao i o daljem intenziviranju parlamentarne saradnje. Kako je naglasio Orlić, Skupština ostaje posvećena nastavku povezivanja sa kolegama iz Parlamenta UK, kako kroz rad odbora i radnih tela, tako i kroz aktivnosti Poslaničke grupe prijateljstva sa V. Britanijom koja je među najbrojnijima. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)