ALJBIN KURTI JE NEPOŽELJNA OSOBA U POLITIČKOM VAŠINGTONU: Oglasio se ambasador Srbije u SAD

Tanjug

24. 07. 2023. u 11:54

AMBASADOR Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je danas da predsednik privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nema kredibilitet u dobrom delu zapadne javnosti, da više nema monopol na podršku Amerike i da je u političkom i faktičkom smislu nepoželjna osoba u političkom Vašingtonu.

АЉБИН КУРТИ ЈЕ НЕПОЖЕЉНА ОСОБА У ПОЛИТИЧКОМ ВАШИНГТОНУ: Огласио се амбасадор Србије у САД

Foto: Profimedia

On je istakao da nije primetio da je u prethodnim mesecima neki ministar iz tzv. vlade Kosova bio u SAD.

- Za razliku od toga, mi smo u prethodne tri nedelje imali biznis forum sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, kao i izvanrednu posetu ministarke za evropske integracije Tanje Miščević. Juče se završila i poseta ministarke nauke Jelene Begović, koja je razgovarala o unapređenju naučne saradnje sa SAD - rekao je Đurić na TV Hepi.

Đurić je istakao da su mnogi u Prištini nervozni zbog srpskog lobiranja u Vašingtonu. U Kongresu je, kaže ambasador, prošle nedelje moglo da se čuje i drugačije mišljenje o KiM.

- Upućena su pitanja vezana za položaj Srba, a jedan od kongresmena je insistirao na odgovoru na pitanje kada će američki zvaničnici posetiti Srbe na severu KiM, kao i kada će se formirati Zajednica srpskih opština - istakao je Đurić.

On je naveo da kada ljudima u SAD koji su, kako je rekao, "poslednji put čuli za Srbiju 90-ih godina" saopštite činjenice o ekonomskom rastu, to na njih deluje iznenađujuće.

- Imam sreću da služim u Vašingtonu u vreme kada Srbija najviše ulaže u promenu slike o sebi i izgradnju novih odnosa - rekao je on.

Povodom optužbi predsednice Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališe Kerns na račun SPC, Đurić je rekao da te optužbe ne treba uzeti olako, kao i da je reč o bezočnoj laži i pokušaju da se crkva kompromituje. Povodom sankcija od strane SAD direktoru BIA Aleksandru Vulinu, Đurić je istakao da deli mišljenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Srbija je nastupila po tom pitanju na jedan transparentan način. Tražili smo od američke strane da nam prosledi dokaze - rekao je Đurić i dodao da je srpsko pravosuđe podržano od strane USAID-a. Govoreći o srpskoj dijaspori u SAD, Đurić je istakao da ona broji više od milion ljudi. "Oni su u političkom sistemu Amerike dugo bili u drugom planu. Danas to želimo da iskoristimo kako bismo jačali povezivanje sa maticom - rekao je Đurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024