NEMAČKA TRAŽI DODATNE AKCIJE OD PRIŠTINE: Da prestanu sve policijske akcije u blizini opština na severu KiM

Tanjug

04. 09. 2023. u 22:37

NEMAČKA traži dodatne akcije kako bi se obezbedio napredak u deeskalaciji situacije na severu KiM, saopšila je danas ambasada te zemlje u Prištini.

НЕМАЧКА ТРАЖИ ДОДАТНЕ АКЦИЈЕ ОД ПРИШТИНЕ: Да престану све полицијске акције у близини општина на северу КиМ

foto d.z.

-Nemačka ambasada pozdravlja prve mere koje je pokrenula vlada tzv. Kosova kao deo procesa deeskalacije i traži od vlasti da održe ovaj pozitivan momentum. Međutim, potrebne su dodatne akcije koje su opisane u saopštenju od 3. juna, da bi se obezbedio nesmetan napredak procesa, poručeno je iz nemačke ambasade, a prenosi Koha.

U saopštenju na koje se poziva ambasada, navodi se da tzv. Kosovo mora da odmah prestane sve policijske akcije u blizini opštinskih zgrada na severu KiM.

-Načelnici opština moraju privremeno da obavljaju svoje dužnosti u objektima koji nisu u opštinskim zgradama. Trebalo bi što pre raspisati vanredne izbore u četiri opštine i organizovati ih na potpuno sveobuhvatan način. Očekujemo učešće kosovskih Srba na ovim izborima, navodi se u tom saopštenju.

Ambasada Nemačke nije navela koji projekti su obustavljeni u okviru mera uvedenih protiv Prištine.

-Što se tiče neophodnih koraka za smanjenje tenzija na severu Kosova, ostaje na snazi izjava od 3. juna 27 zemalja EU. S tim u vezi, Nemačka podržava privremene mere koje je EU objavila 14. juna. Nemačka savezna vlada je više puta tražila od tzv. Kosova i Srbije da preduzmu neophodne korake za deeskalaciju situacije i da se brzo ponovo posvete radu na sprovođenju Sporazuma o normalizaciji između Beograda i Prištine, poručeno je iz ambasade.

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima