LAŽNU DRŽAVU BORELJ OZNAČIO ZVEZDICOM: Šta sve piše u izveštaju o dijalogu u Briselu - ZSO se mora uspostaviti bez daljeg odlaganja

Novosti onlajn

19. 09. 2023. u 09:42

VISOKI predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj nakon sastanka na visokom nivou u dijalogu Beograda i Prištine 14. septembra u Briselu, poručio je da EU izražava zabrinutost zbog toga što, kako je naveo, strane ne sprovode svoje obaveze prema Sporazumu o putu normalizacije i njegovom Aneksu za implementaciju koji su, podseća, dogovoreni ranije ove godine, a obavezujući su i igraju ulogu na evropskom putu (tzv.) Kosova i Srbije.

ЛАЖНУ ДРЖАВУ БОРЕЉ ОЗНАЧИО ЗВЕЗДИЦОМ: Шта све пише у извештају о дијалогу у Бриселу - ЗСО се мора успоставити без даљег одлагања

Foto: Printscreen/ec.europa.eu

U izjavi koja je objavljena na sajtu Evropskog saveta, naglašeno je da je potrebno da se strane angažuju konstruktivno i u dobroj veri, što znači početak implementacije na osnovu predloga EU bez daljeg odlaganja i takođe uključuje obavezu obe strane da u potpunosti implementiraju sve prethodne sporazume o dijalogu.

Ono što odmah upada u oči jeste da je Priština posebno označena sa zvezdicom u izjavi visokog predstavnika. 

Od obe strane se traži da pristupe primeni sporazuma i prethodnih obaveza, pominjući i uspostavljanje Zajednice srpskih opština. 

"Rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova", navodi se u saopštenju Evropskog saveta. 

Prištini je posebno zamerena nelegalna eksproprijacija srpske zemlje na severu, iseljenje zgrade u Severnoj Mitrovici, telekomunikacije (MTS) kao i upotreba Specijalne policije za svakodnevne policijske akcije.

"U tom kontekstu, potezi (tzv.) Kosova – uključujući eksproprijaciju zemljišta na severu Kosova, naloge za iseljenje, odluke u vezi sa telekomunikacijama i korišćenje specijalnih policijskih snaga za policijske dužnosti u zajednici – nisu u skladu sa vladavinom zakona i dovode do rizika od novih tenzija", navodi se u saopštenju.

U izveštaju se takođe navodi da nisu ukinute mere EU protiv takozvanog Kosova i da one ostaju na snazi uključujući i odsustvo sastanaka na visokom nivou.

Uprkos ponovljenim pozivima, EU i drugih međunarodnih partnera, kako se ukazuje, do sada preduzeti koraci i dalje su nedovoljni, a bezbednosna situacija na severu ostaje napeta.

Kako se navodi, zahtevi dati u izjavi u ime 27 članica EU od 3. juna ostaju u potpunosti na snazi.

"Reverzibilne mere koje je EU preduzela ostaju na snazi, uključujući suspenziju sastanaka na visokom nivou sa Kosovom. EU je spremna da ukine ove mere u slučaju napretka u ispunjavanju postojećih zahteva ili da proceni dalje mere prema obe strane, ako bude potrebno", naglašava se.

EU podseća na važnost brzog održavanja prevremenih lokalnih izbora na severu Kosova kako bi se smanjile tenzije i ističu da je neophodno najbrže rešenje da se omogući raspisivanje izbora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (50)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!