VUČIĆ U NJUJORKU: Vidi se promena raspoloženja kod dela afričkih i azijskih zemalja

Novosti online

19. 09. 2023. u 18:38

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima iz Njujorka gde učestvuje na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

ВУЧИЋ У ЊУЈОРКУ: Види се промена расположења код дела афричких и азијских земаља

Foto: Printskrin/Pink TV

- Imali smo juče i danas mnogo sastanaka sa gotovo svim evropskim liderima koji su ovde prisutni. Još nisam video Đorđu Meloni, a ostale čini mi se da sve jesam. Imaćemo ručak predsednika sa Zapadnog Balkana. Imao sam susret sa Redžepom Tajipom Erdoganom i veoma važan i sadržajan sastanak sa predsednnikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, sa predsednikom Kube Miguelom Diazom Kanelom,. Očekujem izuzetno važan razgovor sa kineskim potpredsednikom Hangom Žengom i imaćemo još mnogo važnih bilateralnih sastanaka - rekao je on.

Kaže da će razgovarati i sa Miroslavom Lajčakom.

- I danas ste mogli da vidite i da osetite da postoje potpuno različita viđenja sveta i čini mi se da jo po prvi put brazilski predsednik dobio veći aplauz od američkog što nikada nije bio slučaj - rekao je Vučić.

Kaže da se vidi promena raspoloženja kod dela afričkih i azijskih zemalja.

- Danas u eri novog rata rekao bih, između Azerbejdžana i Jermenije, u trenucima kada imate napetost između Kanade i Indije, kada imate hiljade mrtvih u Ukrajini, kada imate sve veće zahlađenje odnosa između Kineza i Engleza, Kineza i Nemaca, jasno je koliko je važno da se govori o ozbiljnim temama - kazao je on.

Ističe da je politika Srbije politika ozbiljnosti i odgovornosti i da je to fer politika, odgovarajući na pitanje o neuvođenju sankcija Rusiji.

- Prvo će da mi drže predavanje ovde za 7-8 minuta, pa će i svi ostali da mi drže pridike. Saslušaću ih, pa ću da im kažem da Srbiju kao predsednik vodim ja i dokle god je tako, vodićemo takvu politiku. Znamo kako smo mi prolazili sa sankcijama. Što bismo mi u takvim stvarima učestvovali? - pitao je Vučić.

On je ukazao na činjenicu da je Bajden na prvo mesto stavio teritorijalni integritet, na drugo suverenitet, a tek na treće ljudska prava.

- Više puta se pozivao na Povelju UN i na akte UN - rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio na protivpravnu agresiju na SRJ.

- I dalje ne priznaju Rezoluciju 1244. Velikima je sve dozvoljeno, a mi koji smo mali bolje da na vreme shvatimo koliko smo mali. Ja to još nisam shvatio, možda me pridikama ubede - kazao je on.

On se zapitao kako se ne setiše teritorijalnog integriteta pre 20 godina.

Veoma važan će nam biti sutrašnji sastanak sa potpredsednikom Kine naročito jer sredinom oktobra idemo u Kinu sa najvećom delegacijom dosad, kaže on.

- Očekujem potpisuvanje ugovora o slobodnohj trgovini. Imamo mnogo ugovora u vezi drugih projekata. Želeo bih da čijem njihove savete o svemu što se u svetu dešava - rekao je Vučić.

Predsednik kaže da Vjosa Osmani ne može da sedne u sednici i drži govor u UN.

- Ali njoj zovu na prijeme sve one zemlje koje su ih priznale - rekao je on.

Vučić je ruske medije podsetio da Srbija nije uvela sankcije Rusiji i rekao da se nada da će tako i ostati.

Kaže da se cela Srbija i cela region smeju onima koji su rekli da ima sat od 500.000 evra.

- Ljudi koji su lagali narod da to vredi 500.000 evra... Najskuplji sat ove kompanije je 3.000 i nešto evra. Ovaj nije ni blizu. Procena je da vredi negde između 1.000 i 1.200 evra i to nije moja procena. Nije to važno. Osramotili su se. Nisu čak ni razmiljšali da li sam namerno podigao rukav znajući da se uvek upecaju kao som na durdubak. Onda misle da su mnogo pametni Što više nastavljaju ukopavaju se u sve dublju rupu. Mi se ovde bavimo državom i rešavanjem problema ove zemlje, a oni se bave sopstvenim "pobedama". Vidim da se svim medijima hvale kako su doneli ugovore za pobedu. Svaka im čast. Oni su već pobedili i to je dobro, a mi ćemo da se borimo za Srbiju, za građane Srbije i videćemo ko će da pobedi na izborima - kazao je Vučić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

Kaže da će javni dug ostati ispod 60 odsto BDP.

- Zaduživaćemo se onoliko koliko nam ide rast, što znači da neće biti suštinskog zaduživanja - rekao je on.

Predsednik je rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet zemalja koje su članice UN.

- Smatramo da je to princip koji će uvek biti poštovan i kod nas i u svetu. Nadamo se da će naši prijatelji u kafkasko regionu sve uraditi da dođe do mira. Potrebno je izbeći rat - kazao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (92)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove