KO JE DŽEJMS O`BRAJEN, NOVI POMOĆNIK DRŽAVNOG SEKRETARA SAD ZA EVROPU I EVROAZIJU: Vesnik kazne za Beograd

M. St.

06. 10. 2023. u 10:33

IZBOROM Džejmsa O'Brajena za pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju očekuje se nova dinamika u angažovanju američke administracije u našem regionu, ali i u dijalogu Beograda i Prištine.

КО ЈЕ ЏЕЈМС О`БРАЈЕН, НОВИ ПОМОЋНИК ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА САД ЗА ЕВРОПУ И ЕВРОАЗИЈУ: Весник казне за Београд

Foto EPA

To je procena analitičara, a ta dinamika, ako se po jutru dan poznaje, neće nimalo biti dobra za Srbe. Jer, bivši viši savetnik nekadašnje državne sekretarke Medlin Olbrajt i specijalni izaslanik predsednika SAD za Balkan devededesetih, svoj "debi" imao je na nedavnom sastanku Komiteta za politiku i bezbednost EU, na kojem je najmanje sedam država, predvođenih Letonijom, Litvanijom i Estonijom zatražilo sankcije protiv Srbije, ukoliko se dokaže da je Beograd bio uključen u krvavi sukob na severu Kosova i Metohije.

U svoju bogatu biografiju O`Brajen je upisao rad na formulisanju Dejtonskog sporazuma 1995. godine, a bio je i deo delegacije tokom pregovora u Rambujeu 1999. Između ostalog, bio je izuzetno naklonjen Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

U trenutku kada je objavljeno da je O`Brajen predložen za ovu funkciju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić tada je govorio da se "o njemu piše svašta, kao kreatoru 'Dejtona', ali da je on čovek koji ume da čuje i sluša". Vučić je ranije istakao da je novoizabrani pomoćnik državnog sekretara, čovek koji "izuzetno razume stvari, poput ambasadora SAD Kristofera Hila.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević smatra da se O`Brajen savršeno uklapa u administraciju starih kadrova devedesetih koju čine već Hil i Džejms Rubin (specijalni izaslanik Stejt departmenta, "povratnik" u naš region). On navodi da sa proverenim diplomatama, SAD ima nameru da podigne nivo aktivnosti, što je zacrtala na početku mandata.

- Kada je reč o nama, očekuje se aktivan odnos na liniji onoga što je strategija administracije demokrata, a na osnovu iskustva iz devedesetih - objašnjava Milivojević za "Novosti". - Treba očekivati jedan naglašen pristup, novu liniju pritisaka, posebno sada kada imamo ovu situaciju sa Banjskom. On je prvi čovek Stejt departmenta zadužen za nas, čiji su stavovi dobro poznati i tu ne treba očekivati ništa novo i originalno u odnosu na raniji pristup, a to je očekivanje SAD da kosovsko pitanje treba da se reši prihvatanjem nezavisnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!