Makedonci terete Šolaka za organizovani kriminal

Novosti online

05. 10. 2023. u 16:00

U istragu uključeno čak oko pedeset finansijskih inspektora, sumnja se da se Junajted Grupa bavila kriminalom i u drugim zemljama

Македонци терете Шолака за организовани криминал

Foto: Profimedia

Junajted Grupa i Dragan Šolak osumnjičeni su u Severnoj Makedoniji za organizovani kriminal, a postoje indicije da su se istim krivičnim radnjama bavili i u drugim državama gde posluju.

Ovo saznajemo iz odlično obaveštenih izvora u Skoplju, nakon što je finansijska policija u sredu ušla u prostorije “Total TV Makedonija”, firme koja posluje u okviru Junajted Grupe, i izvršila pretres.

Kao razlog zvanično se navode “određene finansijske malverzacije”, a naši sagovornici preciziraju da makedonske vlasti istragu vode kao slučaj udružene organizovane kriminalne grupe.

U istragu je uključeno čak oko pedeset finansijskih inspektora, radi se o višegodišnjim malverzacijama i ogromnim novčanim iznosima, ističu iz Skoplja.

Istragom se ispituje krivična odgovornost i Dragana Šolaka i BC Partners, koji zajedno drže vlasništvo u “Total TV Makedonija” i celoj Junajted Grupi.

Pritom, sumnja se da su se sličnim krivičnim radnjama bavili i na drugim tržištima gde Junajted Grupa posluje. Šolakova grupacija prisutna je još u Srbiji, Hrvatskoj, BiH, Sloveniji, Crnoj Gori, Grčkoj i Bugarskoj.

Javnost u ovim zemljama duži niz godina bavi se mogućnošću da su Šolak i njegovi partneri, u cilju izbegavanja plaćanja poreza i drugih naknada, ali i zarad dobijanja unosnih poslova, umešani i u eventualne krivične radnje.

Takođe, važni poslovni saradnici Dragana Šolaka i Junajted Grupe u Bugarskoj su ljudi koji se sumnjiče za organizovani kriminal i korupciju, a glavni među njima Delijan Peevski čak je pod sankcijama SAD i Velike Britanije.

Kako su prethodno objavili mediji u Skoplju, direktor “Total TV Makedonija” Nikola Tasev nalazi se van zemlje, ali nije poznato da li je njegov boravak u inostranstvu povezan sa navedenom istragom.

Šolakov direktor već na optuženičkoj klupi 

 

Direktor “Total TV Makedonija” Nikola Tasev, u odvojenom predmetu, optužen je za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, prema članu 353 Krivičnog zakonika Severne Makedonije.
Protiv Taseva je podignuta optužnica kojom se tereti da je od 2015. do 2017, suprotno Zakonu o trgovačkim društvima, zaključivao ugovore bez sazivanja Skupštine akcionara i naneo štetu pravnom licu u iznosu većem od 500.000 evra.
- U ovom slučaju nisam došla do elemenata koji su potrebni da predmet dostavim tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju. Što se tiče drugih mogućih postupaka, takve situacije će biti pažljivo razmatrane i u skladu s tim će se postupati prema zakonu - izjavila je u maju ove godine makedonski javni tužilac Lidija Raičević.

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!