BERBOKOVA SADA PRIČA O TERITORIJALNOM INTEGRITETU: Ponovo dvostruki aršini i principi koje u slučaju Srbije ne poštuju

Novosti online

06. 10. 2023. u 11:23

MINISTARKA spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla je danas u Tirani da je očuvanje bezbednosti ključno za napredak regiona Zapadnog Balkana na evropskom putu i podvukla da ko želi u EU mora da poštuje teritorijalni integritet i da shvati da je bezbednost zajedničko pitanje.

БЕРБОКОВА САДА ПРИЧА О ТЕРИТОРИЈАЛНОМ ИНТЕГРИТЕТУ: Поново двоструки аршини и принципи које у случају Србије не поштују

FOTO: AP/Tanjug

Berbokova je, po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova u okviru Berlinskog procesa, naglasila da je važno da se skup održava na Zapadnom Balkanu, u Tirani.

- Konferenciji Berlinskog procesa je mesto na Zapadnom Balkanu. Zapadni Balkan je deo Evrope. Osećamo to posebno kod mladih koji će, ako Evropa ne dođe do njih, naći put do Evrope sa katastrofalnim posledicama po demografiju svojih zemalja. Zato je namera EU i nemačke vlade da ubrzamo integraciju Zapadnog Balkana - podvukla je ona.

Ukazala je da je s tim u vezi sprovedeno mnogo reformi proteklih godina i da Nemačka želi to da podrži.

- Nažalost, u poslednje vreme smo videli da su bezbednosna pitanja, tenzije, za koje smo mislili da su prevaziđeni, ponovo došla na dnevni red. Zato je ovaj Berlinski proces i direktan apel da se ka EU može ići samo zajedno, uz poštovanje teritorijalnog integriteta i ako se razume da je bezbednost zajedničko pitanje. Zato ću na marginama ovog skupa voditi razgovore o bezbednosti u regionu - podvukla je Berbokova.

Ukazala je da je izaslanik Berlina Manuel Zaracin nedavno s tim u vezi razgovarao sa Beogradom i Prištinom jer su bezbednost i mir osnova evropskog procesa.

- Bezbednost je važna za napredovanje na evropskom putu i videli smo kako se brzo tenzije, za koje smo se nadali da su prevaziđene, mogu ponovo rasplamsati. Zato smo zajedno kao države NATO-a odlučili da dalje jačamo prisustvo na (tzv.) Kosovu - dodala je ona.

Berbokova je rekla da je doputovala u Tiranu kako bi sa kolegama sa Zapadnog Balkana razgovarala o bezbednosti u regionu i pre svega mobilnosti.

- U EU smo rešili da ubrzamo integraciju Zapadnog Balkana. S pravom je bilo mnogo frustracija kod mladih, čija je nada na put u EU sputavana. Nemačka vlada je pre godinu i po odlučila da preko Berlinskog procesa da odgovor na svakodnevna pitanja. Zato su važni sporazumi o mobilnosti građana u regionu. Kada ljudi žive u regionu gde se međusobno ne priznaju kvalifikacije i diplome teško je raditi i živeti u drugoj zemlji. Nekome su možda banalne stvari priznavanje kvalifikacija i diploma, ali to omogućava slobodnu razmenu u regionu - objasnila je Berbokova.

(Kosovo-online)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

NA SAMO OKO 2 SATA LETA OD VAS: Nikad povoljnije letovanje na afričkom Mediteranu!